Foma osamostatní zdravotnický byznys

Foma Hradec Králové

Foma Hradec Králové Zdroj: E15 Anna Vackova

Výrobce fotografických materiálů, královéhradecká Foma Bohemia, rozšiřuje své působení mimo dříve tradiční disciplínu, jež utrpěla přechodem od analogové fotografie k digitální. Její aktivity v oboru zdravotnické techniky, jeden ze tří základních pilířů firmy, se rozbujely natolik, že je od Nového roku převede pod nově založenou pobočku Foma Medical.

„Firma se nebude zabývat fotochemickým zbožím, ale prodejem a servisem digitálních rentgenových zařízení,“ uvedl generální ředitel Fomy Bohemia Ivan Tvrdík.

Odštěpované středisko nyní zodpovídá za dovoz, prodej, expedici, instalaci, uvádění do provozu, servis a opravy zdravotnických diagnostických a technických rentgenových a digitálních přístrojů a příslušenství a dalšího zboží, které podle státních norem spadá pod zdravotnické prostředky. Cena této části činí podle znaleckého posudku téměř sedm milionů korun.

„Nezanedbatelným důvodem je záměr fúze Fomy s jednou firmou, o čemž v současnosti nemohu říci nic bližšího z důvodu podepsané smlouvy o utajení. Než si začne vydělávat, musíme se postarat i o mzdové prostředky,“ dodal.

Fotochemický obor je již dávno za zenitem a vše se digitalizuje. „Budoucnost oboru spočívá v relativně malých, pružných firmách, se širokým sortimentem, které by mohly přežít. Doufáme, že takovou firmou bude i Foma,“ podotýká Tvrdík. Jak sám s oblibou podotýká, na světě jsou jen dvě fotochemické firmy, které nezbankrotovaly či neprošly konkurzem a vyrovnáním – a jednou z nich je právě Foma.

Tržby podniku loni meziročně stouply o šest procent na 419 milionů korun, zisk se zvýšil o pětinu na 22,2 milionu
korun. Letos budou výsledky podle odhadu horší a tržby klesnou o několik desítek milionů. „V současné době na fotochemickém trhu opět zuří cenová válka,“ míní šéf královéhradecké firmy. To souvisí se situací na trhu poté, co se Kodak v září sice dostal z režimu bankrotové ochrany a vyrovnání, ale za cenu předchozího prodeje významných aktiv. Společnost, která je koupila, se jich poté snažila rychle zbavit.

Foma se i v digitálním věku drží stříbra