Fond miliardáře Faita získal většinu třebíčského výrobce Tedom

Majitel investiční skupiny Jet Investment Igor Fait.

Majitel investiční skupiny Jet Investment Igor Fait. Zdroj: Otto Ballon Mierny

Majitel investiční skupiny Jet Investment Igor Fait.
2
Fotogalerie

Brněnská investiční společnost Jet Investment finančníka Igora Faita koupila prostřednictvím svého fondu Jet 2 většinu, 55 procent v třebíčské firmě Tedom. Ta vyrábí a provozuje plynové kogenerační jednotky, tedy jednotky pro společnou výrobu elektřiny a tepla. Firma zaměstnává 800 lidí, její roční obrat dosahuje čtyři miliardy korun. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

"Celkem 55procentní podíl jsme získali od zakladatelů a členů představenstva společnosti Tedom, kteří nám dali důvěru k tomu, abychom pokračovali v jejich díle. Vážíme si toho a ctíme takový závazek," uvedl projektový ředitel Jet Investment Oldřich Šoba.

Tedom založil v roce 1991 Josef Jeleček, který ve firmě funguje jako předseda představenstva a generální ředitel. Podle naposled zveřejněné podnikové výroční zprávy za rok 2017 Jeleček držel 45 procent obchodního podílu společnosti. Dalších 45 procent patřilo firmě Moufleco Holdings Limited a zbývajících deset procent měl Ivo Poukar, člen představenstva Tedomu.

Podle magazínu Forbes stál na straně prodávajících především osmapadesátiletý Jeleček. "Po 29 letech jsem se rozhodl svůj podíl prodat, už jsem se cítil unavený," řekl Forbesu Jeleček. Uvedl také, že odchází z majetkové struktury firmy, ale na jejím vedení by se měl dál podílet.

Tedom se skupinou ČEZ spoluvlastní podnik ČEZ Energo, provozuje i ekologické energetické zdroje na skládkách komunálního odpadu. Jet Investment chce investovat do dalšího rozvoje firmy.

"Technologii kogenerace do budoucna věříme, naše zamýšlené aktivity budou růstové. Pro Tedom stanovíme i akviziční cíle, které tohoto výrobce kogeneračních jednotek ještě posílí," uvedl Fait.

Jet Investment za poslední čtyři roky shromáždila kapitál pro soukromé investice ve výši 7,3 miliardy korun a společnosti v jejím portfoliu zaměstnávají 2300 lidí. V loňském roce prodala firmy Less&Timber a Kordárna Plus, které patří mezi její nejúspěšnější projekty.

Od vzniku v roce 1997 se společnost specializuje na vyhledávání investičních příležitostí do středně velkých společností výrobního průmyslu, které považuje za perspektivní. Od roku 2015 realizuje své investiční aktivity skrze private equity fondy Jet, které jsou určeny pouze kvalifikovaným investorům a podléhají regulaci České národní banky.