IKEA investuje stovky milionů eur ve Francii do nápadu, který v Praze neuspěl

Obchod společnosti IKEA v Paříži

Obchod společnosti IKEA v Paříži Zdroj: Reuters

IKEA Store
IKEA Store
Obchod společnosti IKEA v Paříži
Obchod společnosti IKEA v Paříži
Obchod společnosti IKEA v Paříži
9
Fotogalerie

Nábytkářský gigant IKEA hodlá v následujících třech letech investovat zhruba 400 milionů eur (10,3 miliardy korun) ve francouzských městech. V jejich centrech plánuje otevřít své obchody. První ze sítě těchto obchodů otevře podnik v Paříži. Informoval o tom šéf pobočky IKEA France Walter Kadnar. 

Švédská firma podobné obchody otevřela v centrech velkých měst i dříve. Jedna z takových poboček se nacházela i u pražského Václavského náměstí. Koncept IKEA Point však na konci srpna skončil. Na rozdíl od zmíněného konceptu, ve kterém si zákaznici mohli pouze navrhnout podobu interiéru, nyní společnost IKEA sází na plnohodnotné prodejny s přímým prodejem nábytku. 

Současné plány švédského podniku ukazují na nutnost reagovat na změny v maloobchodu, které mimo jiné charakterizuje i rychlý nástup internetového prodeje. I proto se chce IKEA dostat blíže k zákazníkům a z okrajů měst se stahuje do jejich středu.

Francie představuje pro společnost třetí nejdůležitější trh po Německu a Spojených státech. Agentura Reuters uvedla, že v uplynulém roce tržby řetězce ve Francii vzrostly o tři procenta na 2,83 miliardy eur (skoro 73 miliard korun). Celosvětově pak společnost utržila zhruba 39 miliard eur (bilion korun).