Ford chystá v Mexiku investice za 2,5 miliardy dolarů

Americká automobilka Ford Motor chystá v Mexiku investice za 2,5 miliardy dolarů (63,5 miliardy korun), směřovat budou zejména do výroby nové generace úsporných motorů a převodovek. Díky tomu vznikne zhruba 3800 nových pracovních míst.

Investice budou směřovat do závodu ve státě Chihuahua na severu Mexika. Vznikne tam nová hala, kde se budou vyrábět benzinové motory, které se budou vyvážet do USA, Kanady, Jižní Ameriky a do zemí Asie a Tichomoří. Rozšíří se tam i výroba naftových motorů. Díky investici bude místní závod největším závodem na výrobu motorů v Mexiku.

Ford rovněž ve spolupráci s německou společností Getrag postaví ve státě Guanajuato závod na výrobu převodovek. Kapacita závodu by podle agentury Reuters měla činit 800 tisíc kusů ročně.

Ford je tak další z automobilek, která se rozhodla expandovat právě v Mexiku. Japonská Toyota tento týden oznámila, že v Mexiku postaví za jednu miliardu dolarů svou první továrnu na výrobu osobních aut. Německý Volkswagen už v březnu uvedl, že plánuje investovat do rozšíření výroby v Mexiku rovněž jednu miliardu dolarů.

Automobilky láká do Mexika levná pracovní síla, dohoda o volném obchodu a blízkost Spojených států.