Ford jedná s investorem o prodeji své německé továrny. Mluví se o čínském BYD

Továrna Fordu v Saarlouis

Továrna Fordu v Saarlouis Zdroj: Ford

Továrna automobilky Ford v německém Saarlouisu by mohla přežít, byť pod jiným majitelem. Americká automobilka oznámila, že jedná o prodeji závodu, který se rozhodla uzavřít, nejmenovanému významnému mezinárodnímu investorovi. Podle magazínu Automobilwoche se hovoří o čínském automobilovém koncernu BYD.

Zájemce podepsal s Fordem memorandum o porozumění, jednání ale nadále probíhají a nic není definitivně rozhodnuto. „Podepsané memorandum o porozumění je obsáhlé a velmi komplexní,“ uvedl pro Automobilwoche předseda podnikových odborů Markus Thal. Nejpozději v září má být podle memoranda předložen návrh kupní smlouvy a rozhodnuto musí být do konce letošního roku.

Signatářem memoranda je vedle Fordu a zájemce i spolková země Sársko, které jde především o zachování co největšího počtu pracovních míst. Předběžná dohoda předpokládá, že ze současných 4400 zaměstnanců továrny by nový majitel měl převzít nejméně 2500 lidí. Ford už dříve garantoval zachování tisícovky pracovních míst, podle odborářů nyní není jasné, zda lze obě tato čísla sečíst.

Ford, představitelé Sárska i zástupci zaměstnanců odmítli upřesnit, kdo je zájemce o továrnu. Německá média píší, že se již delší dobu mluví o příchodu čínské automobilky BYD. Ta je co do prodejů největším hráčem na domácím trhu a v Evropě má velké plány. Letos chce na trhy EU uvést nejlevnější na kontinentu dostupný elektromobil.

Také deník Wall Street Journal v lednu napsal, že BYD je mezi potenciálními zájemci o továrnu v Saarlouisu. Ford továrnu vyklidí v roce 2025, kdy zde ukončí výrobu modelu Focus, který po léta býval jedním ze základních kamenů jeho evropské nabídky. Ford bude do budoucna v Evropě nabízet výhradně elektromobily. Svou nabídku modelů se spalovacími motory proto postupně omezuje.