Foxconn investuje v Indonésii. Do výroby elektromobilů vloží miliardy dolarů

Foxconn investuje do výroby elektromobilů v Indonésii osm miliard dolarů

Foxconn investuje do výroby elektromobilů v Indonésii osm miliard dolarů Zdroj: ČTK

Smluvní výrobci elektroniky Foxconn investuje v Indonésii do výroby elektromobilů a baterií osm miliard dolarů (170 miliard korun). Výstavba závodu by měla začít ve třetím čtvrtletí, uvedl indonéský ministr pro investice Bahlil Lahadalia. Závod bude stát v průmyslové zóně v centru Jávy.

Tchajwanská společnost Foxconn minulý měsíc oznámila, že bude spolupracovat s indonéským ministerstvem pro investice a dalšími společnostmi na rozsáhlých investicích do elektromobilů, včetně výroby baterií. Toto partnerství má zahrnovat i státní společnost Indonesia Battery Corporation, energetickou firmu PT Indika Energy a tchajwanského prodejce elektrických skútrů Gogoro.

Foxconn v posledních letech rozšířil své aktivity ve výrobě elektromobilů. Oznámil dohody o spolupráci s americkou firmou Fisker a s thajskou energetickou skupinou PTT.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

Indonésie se snaží získat investice Foxconnu již několik let. Předchozí dohoda z roku 2015 však ztroskotala. Ministr uvedl, že předchozí investice se neuskutečnila, protože Foxconn chtěl pobídky v podobě pozemků a daňových prázdnin. Nyní se vláda rozhodla poskytnout firmě levné pozemky v průmyslové zóně.

Indonésie je předním producentem niklu. Země má ambiciózní plány na zpracování svých bohatých ložisek niklových lateritových rud používaných v bateriích a stát se případně globálním centrem výroby a vývozu elektromobilů, uvedla agentura Reuters.