Francouzská automobilka PSA jedná o alianci s čínskou Dongfeng

PSA Peugeot Citroën

PSA Peugeot Citroën

Ztrátová francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën dnes potvrdila, že jedná s čínskou společností Dongfeng Motor o partnerství, které by mělo zahrnovat zvýšení kapitálu a nové projekty. Americká General Motors, která dosud byla partnerem PSA, poté sdělila, že se aliance s francozskou firmou vzdává a celý svůj majetkový podíl v ní prodá.

List Financial Times ve středu informoval, že PSA se již s Dongfeng Motor dohodla na hlavních podmínkách své aliance, v jejímž rámci získá rozsáhlou kapitálovou injekci výměnou za to, že se s čínskou firmou podělí o technologie. Dnes ale PSA uvedla, že rozhovory jsou teprve v počáteční fázi a nemusí vést k dohodě.

Podle zdroje agentury Reuters již správní rada PSA v zásadě schválila zvýšení kapitálu o 3,5 miliardy eur (96 miliard korun). Na něm by se kromě Dongfeng měla podílet i francouzská vláda. Ve finále by prý vláda i Dongfeng měly v PSA každá po 20 procentech akcií.

GM prodá institucionálním investorům celý svůj sedmiprocentní podíl v PSA, který získala v rámci dohody z března 2012. „Náš akciový podíl měl podporovat PSA v jejím úsilí o získání kapitálu v době vytváření aliance GM a PSA, tato podpora již ale není nutná,“ uvedl místopředseda správní rady GM Steve Girsky. Obě firmy ale zachovají vzájemnou spolupráci ve výrobě, nákupech a logistice, dodal.

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Automobilka dnes oznámila, že z letošního zisku odepíše 1,1 miliardy eur kvůli slabším vyhlídkám prodeje a nepříznivému vývoji směnných kurzů v Rusku a Latinské Americe. Firma také snížila odhad plánovaných úspor plynoucích ze společných programů s GM do roku 2018 o 40 procent na 600 milionů dolarů (12 miliard Kč) pro každého z partnerů.

Celosvětový prodej automobilů PSA se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů. Firma tak za loňský rok vykázala rekordní ztrátu pět miliard eur.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. V České republice má PSA společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.