Fruko se zvedá z propadu po metanolové aféře, na odbyt jde tuzemák

Lahve absintu v likérce Fruko-Schulz

Lahve absintu v likérce Fruko-Schulz Zdroj: Profimedia.cz

Jindřichohradecké likérce Fruko-Schulz roste po loňském propadu způsobeném metanolovou aférou výroba. Odbyt lihovin se na podzim snížil o víc než třetinu, přičemž letos v pololetí pokles meziročně zpomalil na deset procent. Výsledky celého roku může ještě vylepšit druhá polovina roku.

Podle majitele Fruka Josefa Nejedlého firma kvůli prohibici loni prodělala 20 milionů korun, jen na kolcích 570 tisíc. „Museli jsme překolkovat lihoviny, nemohli jsme exportovat, museli jsme zastavit výrobu. Byli jsme přesvědčeni, že stát poctivým výrobcům vyrovná alespoň přímé náklady, už jsem ale skeptický, uplynul rok,“ vysvětlil Nejedlý.

Výroba lihovin poklesla Fruku od počátku roku o desetinu. Minimální propad, o 0,6 procenta, byl u tuzemáku, kterého likérka vyrobila 600 tisíc litrů, naopak největší u vodky.

„U tuzemáku se dostáváme na loňské objemy výroby před tragickými otravami metylalkoholem, na které doplatili i poctiví výrobci lihovin. Největší problémy byly u vodky, která má na trhu stále nejmenší důvěru,“ konstatoval Nejedlý.

Export Fruka-Schulz je podle Nejedlého zhruba na stejné úrovni jako loni, tedy na zhruba 15 procentech z objemu výroby. Přes 70 procent vývozu směřuje do Ruska, což je o 30 procent meziročně více. Naopak vývoz absintu ve vyšší cenové kategorii do Řecka neustále klesá v důsledku tamní krize. „V září a říjnu exporty rostou, budeme na tom s vývozem lépe než v loňském roce,“ dodal Nejedlý.

Ředitel zároveň odhaduje, že se propad ve druhém pololetí sníží, ale na úroveň roku 2011, kdy vyrobila téměř 48 tisíc hektolitrů lihovin a 1,7 milionu lahví sirupů, se likérka nedostane.

Loni firma prodělala
V roce 2012 společnosti Fruko-Schulz klesly tržby o 32,9 milionu korun na 145 milionů a vykázala ztrátu přes dva miliony. Rok před tím byla v zisku s bezmála pěti miliony. Likérka zaměstnává necelou stovku lidí.