Fukušima pomohla odhalit, jak se radioaktivita šíří potravním řetězcem

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima Zdroj: reuters

Bezpečnostní opatření zavedená japonskou vládou po havárii v jaderné elektrárně Fukušima ochránila Japonce před kontaminací radioaktivitou obsaženou v potravinách. Zároveň odběry vzorků potravin a jejich testování daly vědcům unikátní soubor dat, z nichž lze vyvodit, jak se radioaktivní prvky po havárii šířily potravním řetězcem.

Úřady odebraly v letech 2011 a 2014 téměř 900 tisíc vzorků. Z nich vyplývá, že v prvním roce po havárii z března 2011, mělo 3,3 procenta potravin z fukušimského regionu nadlimitní úrovně kontaminace radioaktivními látkami. Tyto potraviny se kvůli zákazu nedostaly na trh. Podíl kontaminovaných potravin v roce 2012 lehce vzrostl, nicméně loni už podíl potravin s nadlimitní radioaktivitou činil jen 0,6 procenta. Vyplývá to z analýzy vládních dat, o níž informoval vědecký časopis Nature.

Když vědci srovnali data z okolí elektrárny s potravinami z ostatních částí Japonska, zjistili, že v celojaponském průměru byl po havárii podíl potravin s nadměrnou radioaktivitou 0,9 procenta. Loni tento podíl klesl na 0,2 procenta. Riziko, že by Japonci byli radioaktivitou v potravinách ohrožení, podle vědců neexistovalo. Aby člověk dostal kvůli konzumaci kontaminovaných potravin větší dávku záření, než určuje už tak přísná japonská norma, musel by sníst takového jídla obrovské množství.

radioaktivita potravin po havárii ve Fukušiměradioaktivita potravin po havárii ve Fukušimě | Nature.com

Jedinými, kdo vykazovali zvýšenou radioaktivitu, byli čtyři starší obyvatelé fukušimské oblasti, kteří se živili především vlastními vypěstovanými potravinami. Po přechodu na nekontaminovanou stravu se jejich hodnoty radioaktivity vrátily rychle k normálu.

Kanci, milovníci hub

Bezprostředně po havárii naměřily úřady zvýšenou radioaktivitu v zelenině. O měsíc později se začaly objevovat případy radioaktivních hub. O nich je už z předchozích studií z oblastí jaderných testů a z okolí Černobylu známo, že ve velkém nasávají radioaktivní prvky z půdy. V květnu se radioaktivita našla také v ovoci. V létě se objevily vzorky s kontaminovaným hovězím masem, když šel na porážku skot, který spásl kontaminovanou trávu. V této době se už téměř přestaly vyskytovat vzorky zasažené zeleniny.

Z živočichů byli nejvíce postiženi divočáci, kteří se živí houbami. Výskyt vzorků kontaminovaného kančího masa přetrvával až do roku 2012. Vyšší radioaktivitu naměřili výzkumníci také v čajových lístcích, přestože jejich sklizeň přišla až dlouho po havárii. Vědci tvrdí, že do mladých lístků, které se z čajovníků sklízejí, se radioaktivní prvky dostaly ze starších částí keře, které byly radioaktivnímu spadu vystaveny.

ilustrační foto,ilustrační foto, | Richard Bartz, Munich Makro Freak, wikimedia

Opice žijící u japonské elektrárny Fukušima mají abnormální krev

Fukušima potvrdila, že jaderné elektrárny jsou bezpečné