GasNet zvýšil čistý zisk o 11 procent na téměř tři miliardy

Mobilní čerpací stanice LNG společnosti GasNet v Klecanech u Prahy

Mobilní čerpací stanice LNG společnosti GasNet v Klecanech u Prahy Zdroj: GasNet

Mobilní čerpací stanice LNG společnosti GasNet v Klecanech u Prahy
Investiční skupina Macquarie prostřednictvím dceřiné české společnosti GasNet kontroluje rozhodující část distribuce plynu v Česku
3
Fotogalerie

Společnost GasNet, která je největším distributorem plynu v Česku, loni zvýšila čistý zisk o 11 procent na 2,94 miliardy korun. Tržby vzrostly o pět procent na 15,6 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin. Na výsledky GasNetu upozornil také Ekonomický deník.

GasNet uvedl, že hospodářský výsledek společnosti v roce 2021 ovlivnil především vývoj teplot, které se během uplynulého roku pohybovaly pod dlouhodobým teplotním normálem, zejména pak v první polovině roku. Nejpodstatnější část výnosů je tvořena tržbami z prodeje služeb, především tržbami plynoucími z distribuce zemního plynu.

GasNet již dříve oznámil, že loni dodal odběratelům svými plynovody 7,56 miliardy metrů krychlových plynu. Meziroční nárůst činil 12 procent. Spotřeba rostla třetím rokem v řadě, současně se jednalo se o největší množství distribuovaného plynu za posledních deset let.

Plán Česka při odstavení dodávek plynu

Video placeholde
• Videohub

Ekonomický deník upozornil, že má GasNet nebývale vysoké zadlužení u vlastníků. To během loňského roku vzrostlo z 39,4 miliardy na 40,9 miliardy korun. České plynovody GasNet vlastní sdružení finančních investorů z Austrálie, Kanady a Německa, jmenovitě Macquarie European Infrastructure Fund 4 (MEIF 4), British Columbia Investment Management Corporation a Allianz Capital Partners.

V ČR působí tři provozovatelé plynových distribučních soustav. EG.D (dříve E.ON Distribuce) pokrývá Jihočeský kraj, Pražská plynárenská Distribuce hlavní město.

Hlavním faktorem, který působí na výši spotřeby plynu, je průměrná atmosférická teplota. Průměrná atmosférická teplota na distribučním území GasNet byla loni 8,6 stupňů Celsia, to je hodnota o jeden stupeň Celsia nižší, než je dlouhodobý průměr. Zároveň se podle firmy jednalo o nejnižší hodnotu za posledních osm let.

Skupina GasNet je provozovatel největší plynárenské distribuční soustavy v České republice. Zajišťuje dodávky zemního plynu pro více než 2,3 milionu zákazníků. Podíl GasNetu na distribuci zemního plynu v Česku je podle firmy asi 80 procent, společnost spravuje 65 tisíc kilometrů plynovodů.