Gazprom prý chce koupit čtvrtinu rakouské OMV

OMV

OMV Zdroj: omv

Ruský plynárenský gigant Gazprom jedná s arabským emirátem Abú Zabí o koupi jeho čtvrtinového podílu v rakouské ropné a plynárenské společnosti OMV. Informovala o tom agentura Reuters.

Státní fond emirátu International Petroleum Investment Co (IPIC) má v OMV 24,9 procenta a je vázán akcionářskou smlouvou s rakouským státním holdingem ÖIAG, který v OMV vlastní 32 procent. „Rozhovory probíhají, ale ještě se bude jednat o ceně,“ potvrdil agentuře nejmenovaný zdroj.

ÖIAG však uvedl, že neví nic o tom, že by IPIC chtěl z OMV odejít. „Nemám žádné náznaky, že by IPIC chtěl odstoupit od smlouvy. Právě naopak, naše partnerství je konstruktivní,“ uvedl mluvčí rakouského státního holdingu s tím, že jde spíš o konspirační teorii.

Samotná společnost OMV odmítla věc jakkoliv komentovat. Stejně na zprávu zareagovaly také společnost Gazprom i státní fond IPIC.

IPIC má v Evropě hned několik zájmů
Pro IPIC není OMW jedinou investicí v Evropě. Fond má podíly v řadě evropských společností, jakou je například španělský provozovatel benzinových stanic Cepsa nebo italská UniCredit.
IPIC je součástí státem vlastněných investičních fondů, jejichž úkolem je pomáhat diverzifikovat hospodářství emirátu Abú Zabí.

Gazprom se s OMV dohodl na rakouské větvi South Streamu

V úterý Gazprom ve Vídni za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina podepsal s OMV konečnou dohodu o výstavbě rakouské větve projektovaného plynovodu South Stream. Ten má přivádět ruský plyn do západní Evropy přes Černé moře a Balkán, a vyhnout se tak Ukrajině.

Vůči projektu má však výhrady Evropská unie, která po březnovém připojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvalování výstavby tohoto plynovodu pozastavila.

Ruský Gazprom jedná o vstupu na hongkongskou burzu
Ruský plynárenský monopol Gazprom jedná o uvedení svých akcií na burzu v Hongkongu. Uvedl to finanční ředitel firmy Andrej Kruglov. Dodal přitom, že Gazprom je při prodeji plynu do Číny připraven přijímat platby v čínské měně. Nejmenovaný představitel podniku agentuře Reuters také řekl, že zpětné platby Gazpromu evropským klientům v důsledku smluvních změn letos dosáhnou zhruba jedné miliardy eur (asi 27,5 miliardy korun).