Gazprom: Ukrajina nám za plyn dluží skoro 2,5 miliardy dolarů

Dmitrij Medveděv a Alexej Miller

Dmitrij Medveděv a Alexej Miller Zdroj: ctk

Ukrajina dluží za ruský plyn 2,44 miliardy dolarů (58,6 miliardy korun). Ruskému premiérovi Dmitriji Medveděvovi to oznámil šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller. Moskva a Kyjev loni v říjnu za asistence Evropské unie dospěly k předběžné dohodě o zimních dodávkách ruského plynu na Ukrajinu. Podle smlouvy si Kyjev musí dodávky předplácet.

Cena, za kterou Ukrajina ruský zemní plyn kupuje, zahrnuje slevu 100 dolarů na každých tisíc metrů krychlových plynu. Dohoda platí do konce března. Cena plynu pro letošní první čtvrtletí je ale kvůli výkyvům v cenách ropy nejasná, uvedla agentura Reuters.

Medveděv podle ruských médií řekl, že sleva, se kterou Ukrajina odebírá ruský plyn, vyprší 1. dubna. „Uvidíme, jak to půjde…Jsme otevřeni jednání o různých možnostech spolupráce,“ řekl Medveděv.

Ruská třetina

Evropa pokrývá ruským plynem zhruba třetinu své celkové spotřeby a přibližně polovina tohoto objemu proudí přes Ukrajinu. Rusko plánovalo vybudovat plynovod South Stream, který by se vyhýbal ukrajinskému území, projekt však Moskva loni v prosinci s poukazem na námitky Evropské unie zrušila.

Místo něj navrhla vybudovat podmořský plynovod do Turecka s roční kapacitou 63 miliard krychlových metrů. Ten by podle Millera měl tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropy plně nahradit.

Nový místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič před týdnem na návštěvě Moskvy prohlásil, že EU je v jednáních o dodávkách plynu mezi Kyjevem a Moskvou nadále připravena fungovat jako „otevřený zprostředkovatel“. Tranzit přes Ukrajinu by podle Šefčoviče neměl být zcela odstřižen, jak navrhuje Gazprom.