Gazprom urychlí stavbu South Streamu, začne ještě letos

plynovod

plynovod Zdroj: profimedia.cz

Ruský plynárenský monopol Gazprom urychlí projekt plynovodu South Stream, který přivede do Evropy zemní plyn od Kaspického moře. Firma uvedla, že s výstavbou plynovodu začne už letos v prosinci, tedy o rok dříve, než plánovala. Trasa plynovodu se vyhne Ukrajině, přes kterou nyní Gazprom přepravuje většinu plynu. Naopak výstavba konkurenčního Nabucca je v ohrožení, RWE zvažuje, zda od projektu neodstoupí.

Gazprom už se s Ukrajinou v minulosti mnohokrát dostal do sporu kvůli cenám plynu a kvůli tranzitním poplatkům. O cenách Gazprom s Kyjevem jedná i teď. Obě strany se nedokázaly shodnout ani na tom, jak bude vypadat v budoucnu vlastnictví ukrajinských plynovodů.

Gazprom chce přes plynovod South Stream vyvážet zhruba 63 miliard metrů krychlových plynu do zemí jižní Evropy. S vývozem chtěl podle původních předpokladů začít v roce 2015, není ale jasné, zda se urychlením výstavby posune i plánované zahájení provozu.

„Záměr nám umožní začít s výstavbou plynovodu už v prosinci 2012, nikoli v roce 2013, jak jsme dosud plánovali,“ sdělil Gazprom. Ten má v projektu podíl 50 procent. Výstavba plynovodu má přijít na více než 15 miliard eur (asi 382 miliard korun).

Naopak plán na výstavbu konkurenčního plynovodu Nabucco, který má přivést zemní plyn ze střední Asie do Evropy přes Turecko a snížit tak závislost Evropské unie na ruském plynu, je v ohrožení. Skupina RWE totiž nahlas mluví o tom, že z projektu možná kvůli nutným úsporám odstoupí.

Plánované trasy plynovodů Nabucco a South Stream

Mezi investory South Streamu je rovněž italská společnost Eni, která má 20 procent akcií, a dále francouzský podnik EDF a německý Wintershall. Oba drží po 15 procentech. Analytici tvrdí, že projekt je příliš drahý a Gazprom by udělal lépe, kdyby se na podmínkách vývozu plynu dohodl s Ukrajinou a tuto zemi dál používal pro účely tranzitu.

Rusko loni v listopadu začalo do Evropy dodávat zemní plyn přímou cestou, a to přes plynovod Nord Stream. Ten vede po dně Baltského moře z Ruska rovnou do Německa. První fáze plynovodu má kapacitu 27,5 miliardy metrů krychlových ročně, což je asi pětina celkového ročního vývozu plynu z Ruské federace do zemí Evropské unie.

Trasa plynovodu Nord Stream

Trasa plynovodu Nord Stream.Trasa plynovodu Nord Stream.