Gazprom vrátil RWE 1,5 miliardy dolarů za platby za dodávky plynu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ruský plynárenský gigant Gazprom vrátil německé RWE za platby za dodávky plynu z minulých let 1,5 miliardy dolarů (zhruba 29 miliard korun). RWE byla ve sporu s Gazpromem kvůli vysokým cenám plynu. V červnu dal arbitr německé firmě za pravdu a rozhodl o změně výpočtu cen a vyplacení náhrady za platby od května 2010. Výše náhrady však tehdy nebyla zveřejněna.

Smlouvy na plyn jsou pro evropské energetické firmy velký problém. Většina společností uzavřela s dodavateli dlouhodobé dohody v době, kdy ceny byly vysoké. Nyní však musí prodávat plyn konečným zákazníkům za nižší tarify. Proto se snaží vyjednat snížení svých nákupních cen.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí střední a východní Evropě včetně Česka, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

Velké evropské firmy doplatily na dlouhodobé smlouvy o dodávkách plynu

Žaloba RWE se týkala smlouvy, kterou uzavřel český RWE Transgas před osmi lety s Gazpromem. Dlouholetý kontrakt měl mít platnost třicet let. Takové kontrakty uzavírala většina velkých evropských firem, aby zajistily dlouhodobé dodávky plynu. Nevýhodou, která se ukázala až o pár let později, bylo ovšem to, že ceny byly podle složitého vzorce vázané na ceny ropy.

Při liberalizaci trhu s energiemi v Evropě se nicméně ceny plynu od cen ropy odtrhly. A menší dodavatelé bez dlouhodobých kontraktů mohli nakupovat plyn na burzách až o 20 procent levněji.

RWE tak každý rok při snaze dorovnávat ceny vykazovala vysoké ztráty.