Gazprom vyhlíží vyšší příjmy, navíc plánuje další investice

Gazprom

Gazprom

Gazprom
plyn, gazprom,
Gazprom
plyn, gazprom,
5
Fotogalerie

Ruský plynárenský gigant Gazprom čeká v letošním roce růst příjmů z vývozu plynu na 35 miliard dolarů (890 miliard korun) z loňských 30 miliard USD. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na prohlášení náměstka generální ředitele firmy Alexandra Medveděva.

Gazprom již dříve uvedl, že v lednu vyvezl do zemí mimo Společenstvo nezávislých států (SNS) rekordních 19,1 miliardy metrů krychlových plynu. To bylo o 26 procent více než ve stejném měsíci loni. Výrazný růst zaznamenaly největší dovozci. Vývoz do Německa stoupl o 23,2 procenta, do Itálie o 48,2 procenta, do Francie o 68,1 procenta a do Rakouska o 123,5 procenta.

Loni Gazprom zvýšil vývoz do zemí mimo SNS o 12,5 procenta na rekordních více než 179,3 miliardy metrů krychlových.

Gazprom nyní staví plynovod Síla Sibiře, kterým má téct plyn ze sibiřských polí do Číny. Letos plánuje Gazprom zvýšit investice do výstavby plynovodu na 158,811 miliardy rublů (69,3 miliard korun) z loňských 76,126 miliardy rublů. Dodávky ropy by mohly začít v roce 2019. Gazprom má podle dohody podepsané v roce 2014 dodávat do Číny 38 miliard krychlových metrů plynu ročně po dobu 30 let.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Podle svých internetových stránek se na globálních rezervách plynu podílí 18 procenty a na celosvětové těžbě plynu 14 procenty.