Gazprom zvýšil zisk o více než desetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Největší ruská plynárenská společnost Gazprom v prvním čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o 11 procent na 371,6 miliardy rublů (132,4 miliardy korun). Pomohly jí vyšší ceny plynu i také vyšší objem prodeje, uvedla firma.

Čtvrtletní zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej v průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 338,3 miliardy rublů. Tržby společnost zvýšila v porovnání se stejným obdobím vloni o 18 procent na 2,14 bilionu rublů (skoro 763 miliard korun).

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Kontrolu nad firmou má stát. Gazprom nyní pokrývá zhruba 34 procent spotřeby plynu v Evropě, kde prodává téměř dvě třetiny své produkce. Tržby z prodeje plynu tam v prvním čtvrtletí vzrostly o 28 procent při růstu cen o 17 procent. Objem prodeje se zvýšil o devět procent.

Gazprom si hodlá svou pozici v Evropě nadále upevňovat. Minulý týden podepsal s tureckou vládou smlouvu o výstavbě pozemní části plynovodu TurkStream, který přivede plyn do jižní části Evropy.