GE Aviation hledá lokalitu pro stavbu továrny na letecké motory, volba padla na střední Čechy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

GE Aviation Czech (bývalá Walter Engines)
Ilustrační foto
Kompletní motor H80
Kompletní motor H80
5
Fotogalerie

Společnost General Electric (GE) Aviation Czech, která v Česku plánuje výstavbu závodu na turbovrtulové motory, bude hledat vhodnou lokalitu ve středních Čechách. V pondělí k tomu podepíšou smlouvu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a výkonný ředitel GE Aviation Czech Norman Baker.

Předmětem dohody je společný záměr nalézt ve středních Čechách vhodnou lokalitu pro novou centrálu turbovrtulových motorů. Více informací by měli zveřejnit zástupci kraje i firmy na pondělní tiskové konferenci.

"Memorandum specifikuje, že to bude ve Středočeském kraji, což je pro nás asi nejdůležitější," řekl krajský radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik (STAN). O kterou konkrétní lokalitu půjde, zatím není známo. Firma si podle něj vybírá asi z osmi míst, hejtmanství jí může nabídnout například Milovice na Nymbursku. "Je to ale komplikovaná lokalita," dodal Michalik.

Investiční smlouvu o vybudování nové centrály turbovrtulových motorů v Česku podepsala General Electric s českou vládou loni v říjnu. Podle dřívějších informací ČTK bude výše investice minimálně 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Závod by měl zahájit výrobu turbovrtulových motorů v roce 2022, při plné výrobní kapacitě bude vyrábět více než 400 motorů ročně.

Česko by se díky investici dostalo mezi pět států, ve kterých jsou vyvíjeny a vyráběny letecké motory. GE může zažádat o investiční pobídku na stavbu závodu maximálně do 25 procent uznatelných nákladů.

General Electric je největší americký průmyslový konglomerát a z hlediska tržní kapitalizace patří mezi největší společnosti na světě. Soustřeďuje se zejména na dopravní technologie, ropu a zemní plyn, finanční služby, energetiku, letectví, zdravotnictví i farmaceutický a strojírenský průmysl.

Založen byl v roce 1892, pobočky má ve 170 zemích a zaměstnává víc než 300 tisíc lidí. GE Aviation vyrábí vedle turbovrtulových také proudové a turbohřídelové motory a další součástky a systémy pro civilní i vojenské letectví.