Na africká pole by měly vjet nové zetory. Do Keni směřují desítky kusů

Výroba traktorů Zetor

Výroba traktorů Zetor Zdroj: Zetor

Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
4
Fotogalerie

Brněnský výrobce zemědělské techniky Zetor Tractors uzavřel další kontrakt na africkém kontinentu. Dohoda s keňským partnerem předpokládá roční dodávku traktorů v objemu několika desítek kusů. Kontrakt byl uzavřen na tři roky. Prvních 12 strojů již bylo do země dovezeno.

Smlouvu v Keni uzavřela společnost Zetor India Private Limited, dceřiná firma brněnského Zetoru. "Při hledání nového partnera jsme využili skutečnost, že v Keni se nachází silná indická komunita. Kolegové ze společnosti oslovili napřímo několik potenciální partnerů, a po několika měsících jednání jsme spolupráci úspěšně završili uzavřením smlouvy a dodávkou prvních 12 kusů traktorů do země," uvedl ředitel Zetor India Robert Harman.

Keňským farmářům byly dodány traktory modelových řad Proxima, Major a Forterra. Zájem je o stroje s kabinou a klimatizací. Pro zemi je specifické pěstování cukrové třtiny, kukuřice a exotických květin určených pro vývoz do Evropy. Ročně se v Keni prodá až 900 traktorů, a 50 procent z nich je ve výkonnostním spektru 80 až 100 koní.

Zetor Tractors pokračuje v expanzi na trhy, kde značka Zetor dosud postrádala své zastoupení. Jen v letošním roce navázala společnost přímo, nebo prostřednictvím svých afilací spolupráci s Izraelem, Jordánskem, Zambií, Ruskem a nově také s Keňou.

"I nadále je pro společnost klíčové udržet a posilovat pozice v rámci Evropy a USA, pozornost ale věnujeme také tzv. novým trhům, tedy oblastem, které mají potenciál k rozvoji a přinášejí značce i společnosti zajímavé možnosti," uvedl Daniel Špaček, manažer Oddělení nových trhů v Zetor Tractors.

Podívejte se na nejnovější model traktoru Zetor

Video placeholde
zetor forterra • zetor

Brněnský Zetor Tractors loni vyrobil 3144 traktorů, což znamená meziroční pokles zhruba o 600 strojů. Firma vydělala před zdaněním 102 milionů korun. Zisk i výroba jsou nejnižší od roku 2010, což souvisí s krizí na trhu.

Společnost uvedla, že přes kladný výsledek čelí odbytové krizi, která prostupuje již třetím rokem trhy západního světa a dotýká se všech výrobců a prodejců traktorů a zemědělských agregací.