General Motors svolává další auta. Letos jich stáhnul přes 11 milionů

Chevrolet Cruze

Chevrolet Cruze Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Doerfer via Wikimedia

Největší americká automobilka General Motors (GM) svolává do servisů ve Spojených státech kvůli různým závadám dalších téměř 2,7 milionu osobních a lehkých užitkových vozů. Celkový počet automobilů, které firma letos zatím svolala, se tak podle agentury AP vyšplhal na více než 11 milionů.

Nejnovější pětice svolávacích akcí souvisí zejména s možnými problémy u hydraulických brzd, ale také se závadami u zadních či předních světel nebo s problémy se stěrači.

Největší svolávací akce se týká více než 2,4 milionu osobních vozů starších generací Chevrolet Malibu, Pontiac G6 a Saturn Auras, u kterých se může objevit koroze v systému brzdných světel. To podle firmy může způsobit, že světla se při sešlápnutí brzdy nemusejí rozsvítit. Celkově je s touto závadou spojováno 13 nehod, při kterých byli zraněni dva lidé. GM zároveň sdělila, že od zákazníků dostala stovky stížností.

Kromě nich automobilka svolává také více než 140 tisíc aut Chevrolet Malibu, u kterých se mohou objevit potíže s brzdovým systémem. Softwarová závada může podle firmy vyřadit posilovač brzd, což vede k prodloužení brzdné dráhy.

GM se letos dostala pod zvýšený tlak kvůli skandálu kolem opožděného svolání 2,6 milionu vozů s problémem u zapalování, který způsobil smrt více než deseti lidí a o kterém firma věděla přes deset let. Automobilku kvůli této kauze vyšetřují americké federální úřady i výbory tamního Kongresu.

Svolávací akce v USASvolávací akce v USA|Autorevue.cz

Terčem kritiky se stal i Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), a to kvůli tomu, že netlačil automobilku k rychlejší nápravě vadného zapalování, ačkoli dostal na tento problém za posledních deset let stovky stížností.

Čistý zisk automobilky General Motors v letošním prvním čtvrtletí kvůli nákladům souvisejícím se svoláváním vozů k opravě klesl na zhruba 108 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) z 873 milionů dolarů před rokem. Podnik však vykázal již sedmnácté ziskové čtvrtletí za sebou.

Automobilka od začátku roku svolala už kolem sedmi milionů aut kvůli nejrůznějším potížím technického rázu.