General Motors ukončí prodej automobilů v Indii, prodá i akvizice v JAR

Výrobní linka v jedné z továren General Motors

Výrobní linka v jedné z továren General Motors Zdroj: General Motors

General Motors, GM
General Motors
Na otázku, kolik máOpel ještě času, odpověděl generální ředitel General Motors Dan Akerson už v březnu, že ztrácí trpělivost
GM, General Motors, Opel
Opel Grandland X: Prezentace nového SUV
6
Fotogalerie

Největší americká automobilka General Motors (GM) od konce letošního roku zastaví prodej svých automobilů v Indii, kde její podíl na trhu s osobními vozy činí méně než jedno procento. Oznámila to dnes firma. Uvedla rovněž, že prodá své aktivity v Jihoafrické republice. Ohlášené kroky jsou součástí širší snahy podniku zaměřit pozornost na rentabilnější trhy.

Automobilka sice hodlá pokračovat ve výrobě automobilů v Indii, tato produkce má být ale určena pouze pro export. Loni GM téměř zdvojnásobila vývoz z Indie na zhruba 71 tisíc vozů. Export směřoval zejména do Mexika a Latinské Ameriky.

GM v Indii vlastní dva výrobní závody. Jeden hodlá přeměnit na výhradně exportní továrnu, zatímco druhý plánuje prodat čínské společnosti SAIC Motor, se kterou provozuje společný podnik. Továrna určená pro export má výrobní kapacitu 130 tisíc vozů ročně.

GM v roce 2015 uvedla, že hodlá do roku 2020 zvýšit svůj podíl na indickém trhu na zhruba tři procenta. Ve fiskálním roce, který skončil 31. března, však tržní podíl GM klesl pod jedno procento z 1,17 procenta v předchozím roce.

Objem prodeje GM v Indii se v uvedeném období snížil o pětinu na 25 823 vozů. Celkový prodej aut v Indii přitom stoupl o devět procent a přesáhl hranici tří milionů vozů. GM na indickém trhu s osobními vozy nabízí pouze značku Chevrolet.

Rozhodnutí ukončit prodej v Indii podle GM povede ke zrušení většiny plánů z roku 2015 na investování miliardy dolarů (24 miliard korun) do rozvoje indických aktivit. Omezení činnosti GM v Indii je další ranou pro snahu tamní vlády učinit ze země globální výrobní mocnost. Již loni americká automobilka Ford Motor odložila plány na výrobu nového malého rodinného vozu v Indii.

Automobilový sektor je v Indii významným zaměstnavatelem, přímo či nepřímo na něm závisí zhruba 29 milionů pracovních míst. Na hrubém domácím produktu země se podílí více než sedmi procenty a na zpracovatelské výrobě téměř polovinou.

Automobilka GM dnes rovněž oznámila, že ukončí výrobu vozů Chevrolet v Jihoafrické republice a prodá svou tamní továrnu japonské automobilce Isuzu Motors.

GM se již letos v rámci reorganizace aktivit dohodla na prodeji ztrátové evropské divize, jejíž hlavní součástí je německý Opel. Divizi koupí za 2,2 miliardy eur (zhruba 59 miliard korun) francouzská automobilka PSA Group.

Video: Podívejte se na nový Opel

Video placeholde
Opel Grandland X: Prezentace nového SUV • Opel