První Boeing 737 Max míří k zákazníkovi. Podívejte se, co všechno Boeing vyrobil

Test nového letounu Boeing 737 MAX

Test nového letounu Boeing 737 MAX Zdroj: CTK

Boeing 737 MAX
Stavba prvního Boeingu 737 MAX
Boeing B-17
Havárie, na vibě je vadné přední kolo
Boeing
24
Fotogalerie

Nejnovější model amerického výrobce letadel Boeing začne pravidelně létat. Jako první ho bude využívat letecká společnost Malindo Air.

Malajsko-indické aerolinie jsou prvním přepravcem, který model nového Boeingu 737 Max dostal. Proudový letoun se představil na začátku minulého roku, první pasažéry by měl přepravit v červnu, jak píše Bloomberg.com.

Boeing si od nového stroje slibuje průlom v oblasti dopravních letadel. 737 Max je větší než obyčejná „sedmtřisedmička“. Kromě toho, že pojme více cestujících, je jeho velkou výhodou nízká spotřeba paliva. Dopravci by měli uspořit až patnáct procent současných nákladů. Nižší je i hlučnost letadla.

Video: Co všechno dokáže 737 Max?

Video placeholde

Co všechno dokáže Boeing 737 MAX • Boeing

Chicagská společnost za dobu své existence vyráběla širokou škálu modelů, včetně těch vojenských. Za druhé světové války používala americká armáda mnoho strojů Boeing B-17, které dostaly přídomek Flying Fortress – létající pevnost. Jednalo se o mohutný bombardér se skleněnou střílnou věží.

Nejvíce slávy si Boeing ale získal výrobou dopravních letadel. Začal už ve třicátých letech modelem 247. Od roku 1967 společnost vyrábí model 737, který se později rozšířil po světě, a létal téměř všude. Podobně slavný je i Boeing 747, který ze škály modelů Boeingu přepraví nejvíce cestujících, a to více než pět stovek.