Generali Česká pojišťovna od příštího roku přestane pojišťovat uhelné elektrárny ČEZ

Elektrárna Prunéřov

Elektrárna Prunéřov Zdroj: wikimedia.org

Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
45
Fotogalerie

Generali Česká pojišťovna od roku 2022 nebude pokračovat v pojišťování konvenčních uhelných elektráren skupiny ČEZ. Rozhodla tak po jednání, na němž se zástupci největší české pojišťovny a skupiny ČEZ shodli na ukončení spolupráce v této oblasti ještě v tomto roce, uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Ve čtvrtek podobné rozhodnutí oznámila Kooperativa. ČEZ v reakci uvedl, že jde o stejnou situaci jako právě s Kooperativou a krok je výsledkem vzájemné dohody.

„Boj proti klimatické krizi a podpora opatření v oblasti klimatu jsou klíčovými prioritami Generali České pojišťovny i celé skupiny Generali, jíž je pojišťovna součástí. Proto omezujeme aktivity v pojištění uhelných elektráren. Příkladem je právě aktuální dohoda se skupinou ČEZ,“ uvedl člen představenstva Generali České pojišťovny Karel Bláha.

Pojišťovna podle něj souhlasí s vědeckou komunitou ohledně potřeby rychlé dekarbonizace, počínaje energetickým sektorem, a klade tak velký důraz na dekarbonizaci pojišťovacího portfolia. „V posledních dvou letech jsme v rámci skupiny Generali rozhodli o neobnovení pojistného krytí pro čtyři společnosti spřízněné s uhlím, protože jsme od nich v uspokojivé podobě nezískali jejich plány na jeho opuštění,“ dodal.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž dnes zopakoval svoje čtvrteční vyjádření. Připomněl, že v roce 2030 plánuje ČEZ vyrábět z uhlí 12,5 procenta veškeré produkce elektřiny, loni to byla zhruba třetina. „Máme již nastaven nový systém pojištění našich uhelných elektráren od příštího roku. Tak zajistíme tyto naše dožívající zdroje do té doby, než budou definitivně odstaveny,“ dodal Kříž. Detaily systému nespecifikoval.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v květnu při představování budoucí vize firmy postavené na obnovitelných a jaderných zdrojích uvedl, že u uhlí jde o trend, který se týká prakticky všech pojišťoven. „Těch pojišťoven, se kterými má smysl se bavit o pojištění našich uhelných aktiv je méně než na prstech jedné ruky a zároveň se s tím to pojištění ještě výrazně zdražuje. Dokonce nás to donutilo jít do kaptivního pojištění, stát se součástí zajišťovny, abychom udrželi náklady na pojištění těchto zdrojů pod kontrolou,“ dodal.

Příští týden začínají Akční dny proti špinavému pojištění, kdy podle organizátorů budou po celé ČR lidé protestovat proti pojišťování fosilních paliv. Různorodými happeningy a akcemi chtějí upozornit na to, že pojišťovny Generali, Kooperativa a Allianz pojišťují fosilní paliva, jejichž spalování je hlavní příčinou klimatické krize, uvedli organizátoři z koalice Zastavme špinavé prachy.

Hlavním požadavkem organizátorů je, aby pojišťovny přestaly spolupracovat s firmami ČEZ, Sev.en Energy a EPH, jelikož ani jedna z nich neplánuje skončit se spalováním uhlí do roku 2030. Akce se podle organizátorů uskuteční od 21. června do 23. června ve většině krajských měst. Zaměřit se chtějí zejména na pobočky tří vybraných pojišťoven.

Počátkem června napsal Deník Referendum, že Elektrárna Počerady ze skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače přichází o své současné pojistitele. Hnědouhelný zdroj přestanou podle něj pojišťovat všechny tři společnosti, které jí krytí podle evropské databáze TED dosud poskytovaly - jde o společnosti Allianz, Generali a Kooperativa.

Představitelé vlády uvádějí, že český energetický mix by měl být v dlouhodobém horizontu postaven na jaderné energetice a obnovitelných zdrojích. Na přechodnou dobu má pomoci plyn. Uhelná komise loni v prosinci doporučila ukončit využívání uhlí v Česku pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038, někteří ministři jsou pro odklon od uhlí už v roce 2033.

Vláda vzala doporučení Uhelné komise na vědomí. Termín neschvalovala, pouze doporučila, aby byly v rámci komise dále podrobněji rozpracovány a vyhodnoceny podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v energetice ČR.