Zdražování je tady, potvrzují statistiky. Ceny rostou v průmyslu, stavebnictví i zemědělství

Ceny dřeva, papíru a tisku stouply meziročně o 4,3 procenta

Ceny dřeva, papíru a tisku stouply meziročně o 4,3 procenta Zdroj: Shutterstock

Zdražuje téměř všechno. Tak by šlo shrnout aktuální data Českého statistického úřadu. Ceny v průmyslu vzrostly v květnu počtvrté za sebou, meziročně o 5,1 procenta. Stavební práce podražily o 2,7 procenta a ceny rostlinné výroby rostly dokonce dvouciferným tempem.

Ceny v průmyslu ovlivňuje řpedevším zdražování koksu a rafinérských ropných výrobků, uvedl Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Dramaticky rostly ceny chemických látek a výrobků, a to o 43,3 procenta. Kovy a kovodělné výrobky cenově poskočily vzhůru o 10,4 procenta a ceny dřeva, papíru a tisku se zvýšily o 4,3 procenta.

Ceny zemědělských výrobců byly meziročně vyšší o 4,4 procenta. Zdražily především obilovina a olejniny. Řada zemědělských produktů ale také významně zlevnila - brambory prakticky o třetinu a jateční prasata o 17,7 procenta.

Jak upozornil hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček, růst cen bude pokračovat a začne se promítat i do koncových cen pro spotřebitele.