GM a Honda budou společně vyvíjet auta s vodíkovým pohonem

General Motors se vyplatí vyrábět tam, kde prodává. Továrnu v texaském Arlingtonu čeká rozšíření

General Motors se vyplatí vyrábět tam, kde prodává. Továrnu v texaském Arlingtonu čeká rozšíření Zdroj: profimedia.cz

Budoucnost ve vodíkových palivových článcích vidí automobilky Honha a General Motors. Rozvoji zatím brání nedostatek infrastruktury pro přepravu a skladování tekutého vodíku.

Americká automobilka General Motors se dohodla s japonským konkurentem Honda Motor na společném vývoji vozidel s pohonem na vodíkové palivové články. Dohoda přichází v době snahy automobilového průmyslu o snížení nákladů na výzkum a vývoj a splnění přísnějších emisních norem.

GM a Honda chtějí společně vyvíjet rovněž technologie pro tankování vozů s vodíkovým pohonem. Palivové články využívají reakce vodíku s kyslíkem k výrobě elektrické energie, která pak pohání automobil. Tento proces neprodukuje žádné emise kromě vodní páry. Většímu rozmachu těchto vozů podle agentury AP brání mimo jiné nedostatek infrastruktury pro přepravu a skladování tekutého vodíku.

„V GM věříme v technologii vodíkových palivových článků jako v jednu z alternativ k tradičním formám pohonu, která může pomoci snížit závislost na ropě,“ uvedl místopředseda GM Steve Girsky. „Náklady na tuto technologii však ještě neklesly natolik, aby zajistily její větší komerční životaschopnost,“ dodal.

Dohodu o spolupráci při vývoji vozidel s pohonem na vodíkové palivové články již začátkem roku uzavřely automobilky americký Daimler, Ford Motor a Nissan Motor.