GM je opět světovou jedničkou

General Motors v Číně

General Motors v Číně Zdroj: profimedia.cz

Americká General Motors se vrátila na světový trůn automobilek. Loni zvýšila prodej o 7,6 procenta na více než devět milionů vozů. GM přišla o pozici světové jedničky v roce 2008, kdy ji na tomto postu vystřídal japonský konkurent Toyota Motor. Ten byl ale v loňském roce těžce zasažen ničivým zemětřesením v Japonsku a rozsáhlými záplavami v Thajsku. Za úspěchem GM je mimo jiné velmi dobrý odbyt vozů Chevrolet.

Toyota v prosinci odhadla, že její prodej po zahrnutí divizí Daihatsu a Hino v loňském roce klesl o šest procent na 7,9 milionu vozů. Firma tak loni zaostala i za německým konkurentem Volkswagen, který minulý týden ohlásil nárůst celoročního prodeje o 14 procent na 8,16 milionu vozů.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě s prodejem přes deset milionů vozů ročně.

Společnost General Motors v roce 2009 prošla bankrotovým režimem. Přežití a reorganizaci aktivit podniku tehdy umožnila rozsáhlá státní pomoc. Firma se poté vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze.

Chevroletu se daří na vyspělých i rozvíjejících se trzích

Automobilka GM nyní sází především na svou značku Chevrolet, jejíž prodej se loni vyšplhal na rekordních 4,76 milionu vozů. „Působivý růst Chevroletu na vyspělých i rozvíjejících se trzích je výsledkem silné nové produktové řady, která splňuje různé potřeby zákazníků po celém světě,“ uvedl generální ředitel GM Dan Akerson.

Značka Chevrolet nyní podle agentury DPA nachází čím dál více fanoušků rovněž v Evropě. „V roce 2012 rozšíříme svůj sortiment o další skvělé vozy, protože usilujeme o pokračování růstu na všech svých klíčových trzích,“ řekl prezident mezinárodních aktivit GM Tim Lee.