Gorenje stěhuje výrobu sporáků z Finska do Česka

sporák, kuchyně

sporák, kuchyně Zdroj: profimedia.cz

Společnost Mora Moravia, chce ve druhé polovině srpna zahájit výrobu sporáků, které dříve montovala firma z finského Lahti. O přesunu výroby už dříve rozhodl slovinský koncern Gorenje, který firmy ovládá. Mora, která patří k předním tuzemským výrobcům varné techniky, díky tomu nabírá nové zaměstnance.

„Technologie z Finska se k nám už stěhují. Opravená je již také hala, kterou potřebuje na rozšíření výroby. Vše jde podle plánu,“ řekl jednatel Mory Moravia Vítězslav Růžička. Závod podle něj už začal s náborem nových pracovníků, postupně by jich mohl přijmout až 70. „Přesný počet ale zatím nejsem schopen říct, bude záležet na zakázkové náplni,“ uvedl Růžička.

Vedení Gorenje se rozhodlo přesunout produkci varné techniky z finského závodu s cílem koncentrovat výrobu sporáků v továrně v Hlubočkách na Olomoucku. Mělo by to snížit náklady na výrobu. Závod v Lahti ročně vyráběl 53 tisíc elektrických sporáků. Mora by měla pokrýt celý objem výroby.

Jednatel společnosti Mora Moravia Simon Kumer před nedávnem novinářům řekl, že Mora loni vyrobila zhruba 380 tisíc spotřebičů, což je o šest procent více než v roce 2010. Nárůst prodejů firma zaznamenala podle něj na trzích ve východní Evropě a v Rusku.

Nejvýznamnější část produkce Mory tvoří samostatně stojící sporáky. Do výrobního portfolia firmy dále patří vestavné sklokeramické desky, plynová topidla a odsavače par. Většinu prodeje firmě zajišťují prodejní sítě Gorenje Group.

Firmě Mora Moravia loni vzrostly tržby o 6,1 procenta na 1,35 miliardy korun. Hospodaření firmy skončilo čistým ziskem 61,3 milionu korun, o rok dříve to bylo 48,9 milionu korun. Mora Moravia loni zaměstnávala v průměru 602 lidí.