Granule už nestačí. Miliardář od mazlíčků investuje do sportovních věcí i e-shopu

Vafo exportuje Brit do celého světa.

Vafo exportuje Brit do celého světa. Zdroj: Michael Tomeš

Hlavní byznys už Pavlovi Bouškovi ročně vydělává přes půl miliardy při tržbách hodně převyšujících dvě miliardy korun.
Společnost VAFO PRAHA se zabývá výrobou, distribucí a vývojem krmiv pro psy a kočky. Jsou rodinnou firmou s již více než dvacetiletou tradicí a zkušeností v oboru. Roční objem výroby, 58 000 t krmiv zajišťují ve třech moderních výrobních závodech v České republice.
Jádrem výroby společnosti Vafo je značka Brit.
Hlavní výroba společnosti Vafo je v Chrášťanech u Prahy
Za letošní rok utrží Vafo o čtyřicet procent více než loni.
7
Fotogalerie

Stovky milionů korun volného kapitálu začal kolem sebe rozsévat Pavel Bouška, vlastník mezinárodně úspěšné značky krmiv pro mazlíčky Brit. Staví také továrnu v jižních Čechách. 

Lídr výroby krmiv pro domácí mazlíčky Vafo Pavla Boušky začal letos vytvářet širší investiční holding. Hlavní díl byznysu se sice bude dál točit kolem pejsků a kočiček, část volných peněz ale vloží do zcela jiných oborů.

„Vytvořili jsme holdingovou strukturu a rozhodli se, že půjdeme více do akvizic,“ uvedl Bouška. Nová skupina vzápětí uskutečnila tři investice. Součet nákupních cen a částek, jež si tyto projekty ještě vyžádají, činí nižší stovky milionů korun.

Holding se mimo jiné věnuje prostřednictvím velkoobchodu BaGo Sport sportovnímu zboží. Tato firma je dosud největší akvizicí nové skupiny. Společnost v Česku zastupuje značky jako Under Armour, 4F, Diadora a Zephyr.

Další Bouškovou investicí je coworkingové centrum Opero, které od podzimu funguje nedaleko pražského Staroměstského náměstí. „Doufáme, že se nám podaří vytvořit ještě další podobná centra,“ naznačil podnikatel. Do třetice holding Vafo investoval do internetového supermarketu Košík.cz.

Podívejte se na výrobu krmiv značky Brit:

Video placeholde
Továrna na výrobu krmiv společnosti Vafo • Vafo Holding

„Jsem přesvědčen, že tento typ služby se na trhu velmi rychle rozvine a bude dominovat,“ uvedl k prodeji potravin on-line byznysmen.

Vedle těchto investic pod Vafo Holdingem má Bouška již několik let soukromé peníze ještě ve Vinohradském pivovaru. Byznysmen z Chrášťan u západního okraje Prahy ale rozsévá kapitál i kolem svého domácího oboru. Spolu s dodavateli vlastní napůl firmu N.C. Holding. Na Moravě provozuje míchárnu a výrobnu krmiv.

„V této oblasti hledáme další projekty, do nichž bychom mohli investovat. Je to aktivita, ve které jsem více jako investor a jako výkonná složka fungují spíše kolegové,“ doplnil Bouška.

Výrobce krmení Vafo loni utržil 2,2 miliardy korun. Letos zvyšuje výkon o čtyřicet procent. Ziskový ukazatel EBITDA kvůli investicím poroste o něco pomalejším tempem, ale i tak se už letos přehoupne přes magickou půlmiliardu korun.

Rozhovor s Pavlem Bouškou čtěte ve středečním vydání deníku E15.