V Česku začíná sílit trend sdílených kanceláří, nová se otevře v centru Prahy

Coworking, ilustrační foto

Coworking, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Je to teprve jedenáct let, kdy se v San Francisku objevil první coworkingový prostor sdružující pod jednou střechou profesionály všeho druhu. Trend se prosadil i v tuzemsku a investičně láká zajímavá jména českého byznysu.

V Salvátorské ulici na dohled od Staroměstského náměstí v Praze se ještě letos otevře nové centrum pro takzvaný coworking. Projekt nazvaný Opero je příkladem celosvětového rozmachu podobných podniků. Vycházejí z globální proměny pracovního trhu. Roste počet nezávislých profesionálů typu vývojářů, grafiků nebo auditorů. Často potřebují pracovat v projektových týmech, netouží však po běžných kancelářích.

„Ve srovnání s kancelářemi se v coworkingovém prostoru musí něco dít, je to event space,“ líčí svou vizi zakladatel projektu Opero Pavel Přikryl. Původně v poradenské společnosti Grant Thornton radil s fúzemi a akvizicemi. Nyní se však rozhodl naskočit do stále rychleji jedoucího vlaku coworkingového byznysu.

Za uplynulý rok se coworking rozrostl o více než třetinu. Na světě je nyní podle dat z trhu deset tisíc těchto center. Největší sítě typu Impact Hub působí již také v Praze. Do hlavního města přišla síť v roce 2010 a stala se průkopníkem trhu. „Impact Hub má díky dlouhé historii již poměrně velkou stabilitu a silnou komunitu téměř 1200 členů, což je více než součet všech zákazníků všech konkurentů v celém Česku dohromady,“ uvedla mluvčí centra Katka Kropáčová.

Za tuzemskou odnoží sítě Impact Hub jsou mimo jiné investoři a někdejší konzultanti společnosti Deloitte Robert Tůma a Petr Vítek. Nové centrum Opero získalo jako investora Pavla Boušku, majitele firmy Vafo, která vyrábí krmiva pro zvířecí mazlíčky.

„Coworkingových center je v Praze ve srovnání s evropskými metropolemi relativně málo, a přitom se jedná o zajímavou investici s dobrým výnosem,“ sdělil Bouška. V hlavním městě působí nyní kolem dvaceti coworkingových center. Mezi ty větší patří zmíněný Impact Hub nebo Node5. „Chybí tu však prémiový prostor,“ dodává Pavel Přikryl z projektu Opero.

Trend coworkingu již ovlivňuje také tradiční korporace. „V zahraničí je již patrný vliv coworkingu rovněž na velké firmy, které požadují zajištění nájmu vlastních kancelářských prostor v blízkosti těchto sdílených kanceláří,“ říká Lenka Šindelářová z poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate. Korporátní klienti podle ní občas poptávají coworkingová centra, která by svým kreativním či technicky zaměřeným zaměstnancům nabídli jako alternativní pracovní prostředí.

Cesta, jak uniknout izolaci při práci z domu
Souhrnné tržby tuzemských coworkingových center se v současné době počítají nejméně v nižších desítkách milionů korun. Stálí návštěvníci si tam zpravidla platí členství, zatímco příležitostní hradí službu podle hodin strávených v centru. Pro pracovníky na volné noze je coworking cestou, jak uniknout izolaci při práci z domu. Od běžných kanceláří se coworkingová střediska liší také tím, že pod jednou střechou a často také v jednom velkém prostoru nesdružují firmu, ale nezávisle působící profesionály. Ti se tam většinou každý věnují vlastnímu byznysu, avšak často také spolupracují a dodávají tomuto způsobu podnikání a další činnosti komunitní povahu. Ta se projevuje rovněž tím, že coworking doprovází ve sdílených prostorech často rozličné akce nepracovního, špiše zábavního charakteru.