Halla Visteon rozšíří závod na autodíly v Hluku, investuje stovky milionů

Halla Visteon Climate Control

Halla Visteon Climate Control Zdroj: HVCC

Jihokorejský výrobce klimatizační techniky Halla Visteon Climate Control (HVCC) staví ve svém závodě v Hluku na Zlínsku novou halu, která zvýší kapacitu výroby až o 30 procent. Investice za 20 milionů dolarů, tedy přes 440 milionů korun, umožní podniku přijmout desítky dalších zaměstnanců. Během jednoho roku se jedná o již druhé rozšíření továrny.

Zahájení výroby v nové hale firma plánuje na první čtvrtletí příštího roku 2015. „V souvislosti s touto expanzí se předpokládá vytvoření několika desítek pracovních míst v nadcházejících dvou letech,“ upřesnila pro E15.cz mluvčí HVCC Veronika Prudilová. Společnost nyní v Hluku zaměstnává kolem 450 lidí.

Závod v Hluku zásobuje velké evropské automobilky chladiči motorů a výfukových plynů. Jeho rozšíření je podle YH Parka, šéfa HVCC, důležitým krokem, který podpoří nové obchody. „Umožňuje naší společnosti růst společně s našimi zákazníky,“ dodal YH Park.

V krátké době se jedná již o druhou investici do továrny. Na konci loňského roku HVCC zvětšila její plochu o osm tisíc metrů čtverečních a nyní přidala dalších víc než sedm tisíc metrů. Celková výrobní plocha závodu tak vzroste na 44 560 metrů čtverečních.

HVCC má v Česku dvě továrny

Celá tuzemská pobočka korejské HVCC, Halla Visteon Autopal, vedle Hluku provozuje v České republice ještě továrnu v Novém Jičíně a dvě technická centra. Celkem tu zaměstnává 1550 lidí.

Kromě zmíněných chladičů firma vyrábí i klimatizační hadice, vnitřní výměníky tepla, akumulátory či vodní trubky. Mezi její zákazníky patří Ford, Volkswagen, PSA, General Motors, Jaguar Land Rover nebo Mercedes.

Historie české filiálky sahá do roku 1879
Tehdy vznikla v Novém Jičíně malá dílna, z níž Josef Rotter vybudoval továrnu Joro na výrobu světlometů pro automobily. V roce 1949 se firma změnila v národní podnik Autopal. Zpět do soukromých rukou se podnik vrátil v létě 1993, kdy jej zprivatizovala automobilka Ford. V dubnu 2000 byl pak Autopal převeden do společnosti Visteon, která se oddělila od Fordu. V roce 2012 Visteon prodal divizi světelné techniky, tedy i významnou část své tuzemské dcery, indické firmě Varroc Group. Ta svůj český podnik přejmenovala na Varroc Lighting Systems.
Závod v Hluku nicméně dál vlastnil Visteon. Pod nynějším názvem Halla Visteon Autopal tuzemská filiálka funguje od loňska, kdy Visteon prodal svému korejskému podniku Halla Climate Control většinu divize Climate, kam spadají i české závody. Díky transakci vznikl druhý největší globální dodavatel automobilových chladicích systémů Halla Visteon Climate Control, který má 35 továren s 15 tisíci zaměstnanci v 19 zemích. Americký výrobce autodílů Visteon Corporation vlastní 70 procent HVCC.