Harley-Davidson snížil zisk, přesto čeká dobrý rok

Harley-Davidson

Harley-Davidson Zdroj: E15

Americkému výrobci motocyklů Harley-Davidson klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 27 procent na 134 milionů dolarů (2,6 miliardy korun). Za propad ve výrobě mohla renovace výrobního systému v největším závodě. Výhled na celý rok ponechala firma beze změny.

Šéf firmy Keith Wandell je s aktuálním výsledkem spokojen. „Se spuštěním nového výrobního systému jsme dokončili důležitou část restrukturalizace,“ řekl Wandel v sídle společnosti v Milwaukee.

Společnost Harley-Davidson před čtyřmi lety, v nejtěžší době krize bojovala o přežití, protože prodej drahých kultovních motocyklů se hroutil. Wandell proto přistoupil k restrukturalizačnímu plánu, který se daří naplňovat.

Harley-Davidson letos dodá na trh 245 až 250 tisíc motocyklů, což představuje meziroční nárůst pět až sedm procent. V letošním roce znovu ožívá pro firmu i evropský trh, Harley zde ve třetím čtvrtletí prodal meziročně více strojů. Firmě se daří i na asijských trzích.

Vývoj akcií Harley-Davidson

Graf 23. 10. 2012.Graf 23. 10. 2012. | nosek.mn@gmail.com

Harley-Davidson patří v posledních letech k nejaktivnějším značkám i na českém trhu. Nový motocykl legendární americké značky si loni v tuzemsku koupilo 316 lidí, což je o 83 více než v roce 2010. Letos firma čeká, že by se prodej mohl zvýšit na 350 motocyklů. Celkem je v Česku registrovaných kolem 4000 strojů Harley-Davidson.