Historická stávka v amerických automobilkách končí. Se zaměstnanci se dohodl už i General Motors

Stávka zaměstnanců amerických automobilek končí

Stávka zaměstnanců amerických automobilek končí Zdroj: Reuters

Americká automobilka General Motors (GM) dosáhla s odborovým svazem zaměstnanců v automobilovém průmyslu UAW předběžné dohody o mzdách. S odvoláním na dva informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Dohodou fakticky končí historicky první souběžná stávku všech tří detroitských automobilek. GM z nich byla poslední, která se se zaměstnanci dosud nedohodla. Zaměstnanci Fordu a koncernu Stellantis si již na svých zaměstnavatelích vymohli značné ústuply.

Podrobnosti dohody GM a odborářů zatím nejsou známy. V posledních dnech svaz UAW dojednal dohody s automobilkami Ford Motor a Stellantis, a to s rekordním zvýšením mezd a benefitů.

Podle odborářů tyto dohody znamenají významné vítězství pro dělníky v automobilovém průmyslu po letech stagnace mezd a bolestivých ústupků, které musely odbory učinit po finanční krizi v roce 2008.

Svaz UAW minulý měsíc poprvé ve své 88leté historii zahájil souběžné stávky za vyšší mzdy ve třech největších automobilkách ve Spojených státech - Ford, General Motors a Stellantis. Stávky začaly ve třech montážních závodech, po jednom z každé automobilky, a postupně se rozšiřovaly. Nakonec se ke stávce připojilo téměř 50 tisíc ze 150 tisíc členů odborů a automobilky za více než 40 dnů stávek přišly o miliardy dolarů.

Tři předběžné dohody jsou vítězstvím pro prezidenta UAW Shawna Faina, který přistoupil k bezprecedentnímu kroku s cílem zajistit rekordní zvýšení mezd a benefitů. Fain nechal většinu členů UAW pracovat, aby měl dostatek finančních prostředků na stávku. Stávkové akce se pak pomalu rozšiřovaly, když usoudil, že pokrok v jednáních se zastavil.