Hity minulosti. Jaké vozy přitahovaly motoristy v uplynulé dekádě

Současná verze Golfu oproti původní narostla o půl metru do délky, pět centimetrů do výšky a téměř dvacet do šířky.

Současná verze Golfu oproti původní narostla o půl metru do délky, pět centimetrů do výšky a téměř dvacet do šířky. Zdroj: Repro Strategie

Škoda Octavia I. 1.9 TDI
Citroën C5 Tourer 3.0 HDi V6
Toyota Auris Touring Sports 1.6 Valvematic
3
Fotogalerie
Český trh prošel za uplynulých 10 let mnohými změnami. Mezi vůbec nejprodávanější značky třeba patřily i Citroën a Toyota, z modelů bodoval Renault Thalia.

Prodeje vozů na českém trhu v posledních měsících lámou rekordy . Loňský rok byl vůbec nejúspěšnější v historii sledování prodejních statistik a rostoucí trend pokračuje i letos. Při této příležitosti se server Auto.cz rozhodl vrátit do historie a připomenout, jak český trh vypadal před deseti lety.

Pohled je to velice zajímavý, protože v uplynulé dekádě prošel český trh výraznou proměnou. Preference českých zákazníků se za tu dobu výrazně proměnily, ať už v oblasti značek, jednotlivých modelů nebo segmentů.

FOTOGALERIE: AUTA, KTERÁ KRALOVALA SILNICÍM PŘED DESETI LETY

I samotné prodeje výrazně narostly. Za první třetinu roku 2006 bylo v Česku registrováno 39 tisíc osobních aut, zatímco za stejné období letošního roku to bylo téměř 83 tisíc automobilů. Letos prodeje osobních vozů meziročně rostou o dvanáct procent, zatímco před deseti lety klesaly o takřka čtyři procenta. Tento pokles byl ale způsoben tím, že si podnikatelé kupovali auta v „nákladní“ kategorii N1 kvůli možnosti odečíst si daň z přidané hodnoty. Mezi nejprodávanější „dodávky“ proto před deseti lety patřily Škoda Octavia nebo Volkswagen Passat. Souhrnné podeje motorových vozidel každopádně rostly i tehdy.