Holding Porsche SE zvýšil zisk, nakoupil akcie Volkswagenu za deset miliard

Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu

Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu Zdroj: Volkswagen AG

Výroba volkswagenů v Hannoveru
Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu
Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu
Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess
Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu
6
Fotogalerie

Čistý zisk holdingové společnosti Porsche SE, která je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen, v loňském roce vzrostl o šest procent na 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun). Oznámila to firma. Dodala, že zvýšila svůj podíl na hlasovacích právech ve Volkswagenu na 53,1 procenta z předchozích 52,2 procenta.

Holding uvedl, že do nákupu dalších kmenových akcií Volkswagenu investoval zhruba 400 milionů eur (přes deset miliard korun). „Jsme nadále přesvědčeni o tom, že koncern Volkswagen disponuje velkým růstovým potenciálem a že to jeho aktuální hodnota na kapitálovém trhu neodráží. Proto jsme se rozhodli svůj podíl ve Volkswagenu zvýšit,“ prohlásil předseda představenstva holdingu Hans Dieter Pötsch.

Společnost Porsche SE, kterou ovládají rodiny Porscheů a Piëchů, dnes rovněž předpověděla, že v letošním roce se její zisk bude pohybovat v rozmezí od 3,4 miliardy do 4,4 miliardy eur. Výsledky holdingu jsou úzce spojeny s vývojem hospodaření Volkswagenu.

Koncern Volkswagen, jehož součástí je rovněž česká Škoda Auto, tento měsíc oznámil, že v loňském roce zvýšil čistý zisk o šest procent na 12,15 miliardy eur.

Předseda představenstva společnosti Porsche SE Pötsch stojí rovněž v čele dozorčí rady Volkswagenu. Nynější předseda představenstva Volkswagenu Herbert Diess však na rozdíl od svých předchůdců Matthiase Müllera a Martina Winterkorna nemá křeslo v představenstvu Porsche SE.

Holding Porsche SE není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu.