Škoda přestěhuje výrobu SUV Karoq do Srbska, píše místní deník

Výroba Škody Karoq v závodu v Kvasinách

Výroba Škody Karoq v závodu v Kvasinách Zdroj: Škoda Auto

Škoda Karoq 1.5 TSI
Výroba Škody Karoq v závodu v Kvasinách
Škoda Karoq 1.5 TSI
Škoda Karoq 1.5 TSI
5
Fotogalerie

Koncern Volkswagen Group hledá místo pro vybudování nové továrny, kterou podle všeho bude mít na starosti Škoda Auto. Jak napsal srbský deník Vecernje Novosti, rozhodnutí již padlo a závod vyroste právě v Srbsku, příčemž automobilka do něj přesune z východočeských Kvasin výrobu modelu Karoq a Seatu Ateca. Podle tuzemské automobilky ale definitivní verdikt ještě nepadl.

Nový závod má vyřešit problémy Škody s nedostatečnou výrobní kapacitou. „Jsme stále ve fázi analyzování. Není to jednoduché rozhodnutí,“ tvrdí předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier s tím, že k rozhodnutí by mohlo dojít už během první poloviny tohoto roku. Moc časového prostoru pro výběr totiž automobilka nemá, nová továrna má začít fungovat v roce 2022, a tak je nejvyšší čas na zahájení jejího budování.

Škoda vybírala z deseti možných lokalit, výběr se však už prý zúžil na čtyři, avšak bez bližších informací o tom, kde leží. Dosud se nejvíce spekulovalo o výstavbě nové továrny v Bulharsku a Rumunsku, tyto možnosti ale podle zákulisních zpráv údajně padly. Stejně tak závod nakonec podle všeho nevznikne v Turecku. Dříve údajně preferovaná země bojuje s ekonomickými problémy, dramatický pád hodnoty turecké liry způsobil výrazný pokles tamější výroby vozidel i prodeje, což výběr Škodovky samozřejmě ovlivnilo.

Podle Vecernje Novosti už je dokonce rozhodnuto, že se Seat Ateca a Škoda Karoq budou vyrábět právě v této balkánské zemi. V ní už působí Fiat, který v bývalé továrně Zastavy v Kragujevaci vyrábí model 500L. Nově by k němu mohlo přibýt i malé SUV, aby kompenzovalo nižší zájem o malé MPV 500L. Kvůli tomu byla v Kragujevaci dokonce kolem Vánoc na dva měsíce zastavena výroba.

Celý článek najdete na webu Auto.cz >>>