Horníci z OKD vyjdou do ulic. Chtějí zachránit platy i místa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Moravskoslezští horníci chystají demonstraci namířenou proti vedení OKD. Chtějí tak bojovat za přijatelnou mzdu a zachování pracovních míst. Vedení těžební společnosti zvažuje například uzavření Dolu Paskov, kde pracuje 3500 lidí. Ostravou budou horníci pochodovat už 17. září. Podle mluvčího OKD Marka Síbrta ale dosud nebyly vyčerpány všechny možnosti jednání a firma věří, že i přes složitost situace lze dosáhnout oboustranně přijatelného kompromisu.

„Vedení firmy nás chce odřít o 20 procent platu. To je neúnosné. Zaměstnanci nám dali jasně najevo, že tudy vyjednávání o kolektivní smlouvě vést nemáme,“ řekl předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Dodal, že horníci jsou značně nespokojení a nervózní. „Měli jsme strach, aby se nepouštěli do něčeho sami. I proto jsme začali připravovat společnou demonstraci,“ řekl.

„Vzhledem k tomu, že Zdeněk Bakala (spolumajitel firmy) v průběhu zhruba sedmi let měl zisky kolem 50 miliard korun, tak si odbory nemyslí, že by peníze na horníky, kteří pracují v těžkých podmínkách, nesehnal,“ řekl šéf Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel serveru Týden.cz, který informaci o chystané demonstraci zveřejnil.

OKD má zhruba 13 tisíc zaměstnanců. Odbory s vedením firmy stále nepodepsaly kolektivní smlouvu. „Náš návrh na snížení mezd o sedm procent zaměstnavatel smetl ze stolu. Ve čtvrtek má kolektivní vyjednávání pokračovat. Ještě jsme nedostali žádné podklady. Netuším, o čem bychom se měli bavit,“ řekl Pytlík.

Předpokládá, že se na demonstraci sejde nejméně 400 lidí. „Jedeme na tři směny. Navíc demonstrace bude v pracovní den. Na druhou stranu ale slíbili účast i horníci z Mostecka. Věříme, že se přidají i zaměstnanci dalších průmyslových podniků na Ostravsku, kterým také hrozí propouštění,“ dodal Pytlík.

Podle mluvčího OKD Síbrta se informace o plánovaném dvacetiprocentním snižování platů nezakládá na pravdě. Návrhy chce firma sdělit odborářům přímo na čtvrtečním jednání. „Průměrná mzda horníků v OKD přesahuje 35 tisíc korun a o polovinu převyšuje regionální průměr. OKD nechce jít cestou snižování tarifních mezd, ale chceme diskutovat o omezení rozsáhlého systému benefitů typu 13. a 14. platy. Zároveň chceme zaměstnancům zajistit růst mezd v momentě, kdy se situace na světových trzích zlepší,“ uvedl Síbrt.

Kvůli úsporám už podle něj firma sáhla prakticky do všech oblastí své činnosti s výjimkou právě platů horníků a opatření vedoucích ke zvýšení bezpečnosti. Mluvčí uvedl, že zajištění stability firmy bude vyžadovat ústupky na obou stranách a slevit ze svých požadavků budou muset všichni.

„Mrzí nás, že demonstrace je naplánovaná právě na den, kdy v Amsterdamu jedná představenstvo naší mateřské společnosti NWR a v Ostravě nebude přítomná část managementu OKD,“ dodal Síbrt.

Sraz účastníků demonstrace nazvané Za zachování pracovních míst a slušnou mzdu bude 17. září na parkovišti u stadionu Bazaly. Odtud se průvod vydá na pochod v 15:10 směrem k Prokešovu náměstí v centru Ostravy, kde demonstrace bude pokračovat proslovy. Na náměstí sídlí vedení společnosti.