Hrubý zisk elektrárny Chvaletice výrazně vzrostl

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice Zdroj: ČTK

Elektrárna Chvaletice vytvořila vloni zisk před zdaněním zhruba 488 milionů korun. Je to podstatně lepší výsledek než v roce 2016, kdy kvůli odstávce a modernizaci dvou bloků a také kvůli požáru zauhlovacího mostu a věže skončila s celkovou ztrátou 748 milionů korun. Zhruba čtvrtina loňského hrubého zisku připadá na finanční výsledek hospodaření, tři čtvrtiny na provozní výsledek.

Významnou roli v hospodaření elektrárny hrál obchod s elektřinou. Z prodeje nakoupené elektřiny získala tržby 3,688 miliardy korun, z prodeje vlastní vyrobené 1,472 miliardy korun. „Obchodujeme podle situace na trhu. Pokud můžeme získat marži, nakoupíme levněji než prodáme. Druhá věc je, že k tomu používáme především vlastní zdroj ve Chvaleticích,“ řekl předseda představenstva Luboš Pavlas. Zároveň upozornil, že elektrárna musí někdy dokupovat elektřinu pro vlastní potřebu, například když má některý výrobní blok poruchu, ale firma musí splnit dodávky, k nimž se zavázala.

„V porovnání s rokem 2016 elektrárna vyrobila méně elektrické energie, přesto byl rok 2017 úspěšný,“ uvedla firma ve zprávě o podnikatelské činnosti. Pokles výroby způsobilo jednak zpoždění modernizace dvou výrobních bloků B3 a B4, které začaly najíždět až v druhé polovině loňského roku, a v prosinci také požárem kabelových kanálů na bloku B2. Zároveň rostly minulý rok ceny elektřiny, což bylo pro hospodaření firmy příznivé.

Elektrárna vloni vyrobila 3,3 gigawatthodin (GWh) elektřiny a 140.000 gigajoulů (GJ) tepla. Na konci roku v ní pracovalo 348 zaměstnanců.

Loňský finanční výsledek se skládal především z kurzových zisků a z výnosů z derivátových obchodů. Čistý zisk firmy dosáhl 431 milionů korun. Vloni se snížil dlouhodobý majetek společnosti o 710 milionů korun, což souvisí především s meziročním snížením počtu vlastněných povolenek CO2.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Její instalovaný výkon činí 820 MW. Současný majitel, společnost Severní energetická (Sev.en), elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.