Veolia koupila od Čechů bratislavskou paroplynovou elektrárnu

Paroplynová elektrárna, ilustrační foto

Paroplynová elektrárna, ilustrační foto Zdroj: paroplyn.sk

Paroplynová elektrárna, ilustrační foto
Veolia Energy
3
Fotogalerie

Společnost PPC Investments, která na Slovensku od roku 1998 mimo jiné provozuje paroplynovou elektrárnu, změnila ve středu svého majitele. Bratislavskou elektrárenskou společnost koupila slovenská pobočka francouzského energetického gigantu Veolia Energie International, která serveru E15 potvrdila dokončení transakce. Její cenu společnosti nezveřejnily.

Prodávající investiční fond Avant Energy hledal zájemce o elektrárnu přes půl roku, byly mezi nimi domácí i zahraniční skupiny z oblastí energetiky i financí. Smlouvu o koupi stoprocentního podílu PPCI podepsal v květnu tohoto roku.

„Koupí společnosti PPC Investments se naše působení rozšíří v oblastech, v nichž dlouhodobě působíme. Budeme tak moci využít lokální odbornost Veolie při výrobě a dodávkách tepla ve prospěch odběratelů,” řekl k transakci generální ředitel společnosti Veolia Energie Slovensko Peter Dobrý.

Cílem Veolie je podle něj také využití know-how v oblasti dosahování energetických cílů Evropské unie a udržitelného rozvoje a využívání obnovitelných zdrojů energie. Paroplynové elektrárny, které vyrábí elektrickou energii přeměnou z chemické energie vázané v zemním plynu, se totiž považují za výrazně čistší zdroj než uhelné elektrárny.

Akvizici v červenci schválil slovenský antimonopolní úřad. Podle něj sice dojde k horizontálnímu překrytí v oblasti výroby a velkoobchodního prodeje elektřiny i v oblasti poskytování dodávky regulační elektřiny pro provozovatele přenosové soustavy na Slovensku. To ale podle úřadu vzhledem ke společným podílům na trhu hrozbu pro hospodářskou soutěž nepředstavuje.

Skupina Veolia na Slovensku působí v energetice a vodárenství. Hlavní činností Veolia Energie je provoz tepelně technických zařízení, jejich údržba, oprava a komplexní modernizace, výroba a distribuce tepla a teplé užitkové vody. Na Slovensku skupina Veolia působí 25 let a v současnosti má přes 700 zaměstnanců.

Společnost PPC Investments a její dceřiné společnosti provozují v Bratislavě plynovou elektrárnu s výkonem 58 MWe, která vyrábí elektrickou a tepelnou energii. Teplo z tohoto zdroje dodává společnosti Bratislavská teplárenská, která zásobuje teplem východní část Bratislavy. Společnost dále provozuje paroplynový cyklus s celkovým elektrickým výkonem 218 MW. Tento zdroj využívá výhradně na dodávky podpůrných služeb a regulační energie pro přenosovou soustavu.

PPC Investments původně vlastnila skupina Penta, v roce 2014 ho prodala slovenské skupině Istroenergo Group. Investiční fond Avant Energy, patřící do skupiny Natland Group, koupil elektrárnu v roce 2016. PPC Investments loni vykázala čistý zisk 1,2 milionu euro díky ztrojnásobení tržeb na 28 milionů eur. Skupina má přibližně 40 zaměstnanců.

Jak zdůraznil antimonopolní úřad ve své zprávě, dceřiná společnost PPC Power není součástí akvizice. Média však spekulují o tom, že Veolia plánuje v budoucnu odkoupit také ji. Společnost se deníku E15 k této možnosti nevyjádřila.