Huť Liberty Ostrava požádala o prodloužení moratoria, současné vyprší ve čtvrtek

Liberty Ostrava

Liberty Ostrava Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Hutní firma Liberty Ostrava požádala soud o prodloužení všeobecného moratoria, které ji chrání před věřiteli a jehož platnost vyprší ve čtvrtek. Soud o žádosti rozhodne prioritně během několika dní. Dnes to řekl mluvčí Krajského soudu Ostrava Igor Krajdl.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má delší dobu problémy platit dodavatelům. Výroba ve většině jejich provozů stojí od loňského 22. prosince. Moratorium, které soud vyhlásil loni v prosinci, chrání huť především před insolvenčními návrhy a exekucemi.

Minulý měsíc soud jednal o platnosti moratoria, poté co restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl jeho zrušení s tím, že je firma v platební neschopnosti. Soud ale tehdy zjistil, že pro zrušení moratoria nejsou splněny zákonné podmínky.

Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková v pondělí uvedla, že firma bude žádat o prodloužení moratoria. Důvodem je i to, že věřitelé budou do 15. dubna rozhodovat o restrukturalizačním plánu, který jim firma minulý týden předložila.

Plán má dvě varianty dalšího postupu. Varianta A vychází z toho, že se Liberty dohodne se společností Tameh Czech, která je jejím dodavatelem energií, jejichž dodávky ale v prosinci zastavila. Tameh v prosinci skončil v úpadku, který zdůvodnil právě tím, že mu Liberty neplatila. Druhá varianta restrukturalizace Liberty, plán B, počítá s řešením bez Tamehu. Podle soudu má firma více než 1300 věřitelů, kteří budou o plánu hlasovat.