Indické firmy chtějí kanadské ropné písky

Pro Kanadu je ropa jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů

Pro Kanadu je ropa jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů Zdroj: profimedia.cz

Trojice indických státních ropných podniků pod vedením těžební společnosti Oil and Natural Gas nabídla americké společnosti ConocoPhillips odkup jejích aktivit v těžbě kanadských ropných písků za pět miliard dolarů (96,5 miliardy korun). Indie se zajímá o perspektivní zdroje ropy v zahraničí v době, kdy omezuje nákupy od Íránu, na který USA a EU uvalily sankce za pokračování jaderného programu.

ConocoPhillips v lednu nabídla k prodeji podíly na šesti územích v kanadské provincii Alberta, na nichž nyní s partnery těží a jejichž odhadované zásoby dosahují třiceti miliard barelů ropných živic. Indie dováží osmdesát procent spotřeby ropy.

Indická vláda nedávno vybídla státní energetické podniky, aby si zajišťovaly zdroje v zahraničí, protože domácí produkce je hluboko pod potřebami rychle rostoucí ekonomiky a země už trpí častými výpadky dodávek energie.

Kde se písek mění v ropu

Kanadské ropné písky jsou třetím největším zdrojem ropy na světě a zajímá se o ně řada zahraničních firem. Letos nabídla čínská státní ropná společnost Cnooc za převzetí kanadské těžařské firmy Nexen 15,1 miliardy dolarů.