Indie chce být energeticky soběstačná, těžit uhlí začnou i soukromé firmy

Těžba uhlí v Indii

Těžba uhlí v Indii Zdroj: Kjetil via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Indie je připravena otevřít po 40 letech komerční těžbu uhlí soukromým firmám. Cílem tohoto kroku je, aby se země, která je nyní třetím největším dovozcem uhlí na světě, stala energeticky soběstačná. Indie utrácí ročně kolem 16 miliard dolarů (396,4 miliardy korun) za dovoz uhlí ze zahraničí, přitom má páté největší zásoby uhlí na světě, které činí více než 300 miliard tun.

Indická vláda již určila doly, které plánuje nabídnout v aukci, a nyní dokončuje další podmínky, jako jsou kritéria pro firmy, aby se mohly aukce zúčastnit, a nastavení sdílení příjmů, řekl agentuře Reuters Anil Svarúp, vládní úředník dohlížející na uhelný sektor. Plán by podle něj měl být připraven za dva až tři měsíce.

Indie má ambiciózní plán, zdvojnásobit do roku 2020 těžbu uhlí na 1,5 miliardy dolarů. Tento plán je součástí snah premiéra Naréndry Módího zajistit elektřinu pro 300 milionů lidí, kteří ji nyní nemají, a podpořit zpracovatelský sektor. Těžba uhlí by také měla pomoci v rozvoji východní části země, která je bohatá na zdroje a kde je nyní hlavní část uhelných rezerv země, avšak velmi zaostává za západní částí.

V současnosti může v Indii těžit uhlí jen státní firma Coal India. Ta by měla do konce tohoto desetiletí zvýšit těžbu na jednu miliardu tun ročně. Indie počítá s tím, že k dosažení jejího cíle jí pomohou soukromé firmy, které by měly vytěžit zbývajících 500 milionů tun.

Pomohou nové technologie?

Podle analytiků je důležité, aby Indie otevřela svůj sektor soukromým firmám, které přinesou nové technologie. Pochybují však, že firmy budou do konce tohoto desetiletí schopné vytěžit ročně více než 100 milionů tun.

Pro indickou vládu by nyní mohlo být také obtížné přilákat kromě indických konglomerátů také nadnárodní firmy, jako Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American a Peabody Energy.

Ceny uhlí jsou nyní na několikaletých minimech kvůli vysokým globálním dodávkám na trhy a zahraniční firmy čelí problémům při investování v Indii, jako například při získávání různých povolení v souvislosti s vlastnictvím půdy nebo ochranou životního prostředí. Některé firmy se také obávají, že ty nejlepší doly zůstanou Coal India.