Inspektoři prověřují, jak Tykačova elektrárna Chvaletice nakládá s odpady

Elektrárna Chvaletice

Elektrárna Chvaletice Zdroj: Mlada fronta

Chvaletice. Elektrárna na železniční cestě z Kolínado Pardubic spálí ročně až dva a půl milionu tun hnědéhouhlí ze Severočeských dolů
Elektrárna Chvaletice
3
Fotogalerie

Česká inspekce životního prostředí prověřuje nakládání s odpady z Elektrárny Chvaletice. Televize Prima uvedla, že firma vyvážející kaly z elektrárny je vypouští do hnojiště zemědělského družstva v Semíně na Pardubicku.

Inspektoři vyjeli na kontrolu na základě podnětu dnes ráno, řekl Jan Kodytek pověřený řízením oddělení odpadového hospodářství České inspekce v Hradci Králové.

"Na místo vyrazili naši inspektoři, aby celou záležitost prošetřili. Zatím je na nějaké závěry ještě brzo," uvedl Kodytek.

Podle ředitele elektrárny Luboše Pavlase si elektrárna na likvidaci odpadů najímá specializovanou firmu, která je k této činnosti způsobilá. "Co s tím dál dělají, je jejich zodpovědnost," řekl Pavlas.

Podle něj při provozu elektrárny vzniká více druhů odpadů například struska, stabilizát a kal. Každý se likviduje jiným způsobem, některé nejsou okolnímu prostředí nebezpečné. Vlastníkem uhelné elektrárny u Chvaletic v Pardubickém kraji je společnost Sev.en EC. Firma patří do těžební skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače.