Investice ČEPS do přenosové soustavy letos klesnou na 3,5 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

Provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS v letošním roce sníží investice do obnovy a rozvoje elektrické sítě na zhruba 3,5 miliardy korun. Loni firma investovala čtyři miliardy korun. Dnes o tom informovala mluvčí ČEPS Eva Vítková.

Mezi hlavní investice ČEPS letos bude patřit obnova vedení Bezděčín - Neznášov. Firma bude také modernizovat několik rozvoden. Firma přenosovou soustavu obnovuje, protože některá zařízení jsou zastaralá, investice do infrastruktury si také vyžaduje v posledních letech rostoucí počet obnovitelných zdrojů s nestabilním výkonem.

V letošním roce bude možné podle ČEPS k tuzemské elektrizační soustavě připojit nové solární a větrné elektrárny o výkonu až 65 megawattů. Instalovaný výkon všech tuzemských solárních elektráren je nyní zhruba dva gigawatty, větrných přes 200 megawattů.

Do roku 2024 plánuje ČEPS na rozvoj a modernizaci přenosové soustavy vynaložit zhruba 63 miliard korun. Kromě nově připojených energetických zdrojů je modernizace sítě nutná také kvůli rozšíření jaderné elektrárny Temelín, které by mělo být hotovo do roku 2025.

Státem vlastněný ČEPS je jedinou společností, která má v Česku licenci na přenos elektřiny. ČEPS provozuje soustavy nejvyššího napětí o celkové délce přes čtyři tisíce kilometrů. Firma zaměstnává kolem 500 lidí.

Za loňská tři čtvrtletí zvýšil ČEPS zisk před zdaněním meziročně o 30 procent na 2,5 miliardy korun. Za celý rok firma očekává zisk po zdanění kolem 2,3 miliardy korun.