Investiční banky očekávají, že cena ropy brzy vzroste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Globální investiční hráči očekávají v krátkodobém časovém horizontu růst ceny černého zlata. Naposledy zvýšila své cenové očekávání americká investiční banka Goldman Sachs. Svou predikci odůvodňuje nestálou dodávkou ropy vlivem nepokojů v oblasti Blízkého východu a vyšší než očekávanou poptávkou po ropě a ropných produktech.

Přestože cena barelu ropy Brent včera během dne spadla pod 109 dolarů, v Goldman Sachs předpokládají, že se v krátké době vyšplhá až ke 115 dolarům za barel a v průběhu dalších tří měsíců se bude barel černého zlata s nálepkou Brent obchodovat průměrně za 110 dolarů. V původní předpovědi přitom banka očekávala průměrnou cenu 105 dolarů. Další banky také zvyšují očekávanou cenu ropy. Minulý týden francouzská BNP Paribas v nové predikci uvedla, že očekává průměrnou cenu Brentu ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku na úrovni 115 dolarů.

Vývoj ceny ropy BrentVývoj ceny ropy Brent

Předpověď Goldman Sachs je však zajímavější, protože bance se v uplynulé dekádě dařilo trefovat ceny černého zlata nejlépe. V roce 2005 správně předpověděla skokový růst ceny jednoho barelu z 50 až na 150 dolarů. Loni v říjnu ale opustila očekávání růstu cen ropy, když uvedla, že rozšiřující se těžba z břidlic ve Spojených státech a Kanadě dlouhodobě ukotví cenu na 90 dolarech za barel.

Zatímco objem vytěžné ropy v Severní Americe nadále roste, světová poptávka nepoklesla zdaleka tolik, jak Goldman Sachs očekávala.