Investičním hitem boháčů jsou sluneční elektrárny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Peníze utržené z prodeje firem míří stále častěji do slunečních zdrojů. Důvodem je stabilní výnos.

Honba za výnosem kvůli nízkým úrokovým sazbám láká investory ve větší míře do solárních elektráren. A to zvláště zakladatele firem z posledních dekád, kteří svou společnost prodali.    

Utržené peníze chtějí investovat s rozumným výnosem. „Je velký zájem o financování fotovoltaik,“ potvrzuje trend bankéř, který si nepřál být jmenován. Podle něho se při využití úvěru může výnos pro investory přehoupnout přes pět procent.

Příchod nových investorů se odráží na celém odvětví. „Trh se solárními elektrárnami je v pohybu,“ potvrzuje bez bližších podrobností řídící partner advokátní kanceláře PwC Legal Bořivoj Líbal.

Podobně se vyjadřuje Tomáš Korostenský, jednatel společnosti Korowatt, která vlastní například fotovoltaickou elektrárnu v Bušanovicích. „Investice se dějí dnes a denně. Výnos je stabilní a provozní náklady jsou nízké.“

Solární elektrárny jsou tak pro lidi, co prodali společnost, zajímavé právě tím, že je díky podpoře státu zaručen výnos, přičemž rizika jsou nízká. Fotovoltaiky tak podle Korostenského představují investici, která se nachází mezi realitami a nákupem firmy, jejíž řízení je mnohem náročnější. V současnosti se podle technologie a polohy elektrárny pohybuje cena jedné megawatty instalovaného výkonu mezi 50 až 100 miliony korun, tvrdí Korostenský.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!