V Německu je cena elektřiny ze slunce poprvé levnější než z větru

Protihluková stěna u německého Friesingu, která je pokryta solárními panely

Protihluková stěna u německého Friesingu, která je pokryta solárními panely Zdroj: Isofoton.es, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

solární elektrárna
Solární panely (ilustrační foto)
a
Nezadýchá se, stačí vyměnit baterku. Během dne tak zvládne zkontrolovat více věží.
Ilustrační foto větrné elektrárny
6
Fotogalerie

Němečtí investoři si v únorové aukci o podporu nových slunečních elektráren v průměru řekli o garantovanou cenu 43,30 eur za megawatthodinu. Podobná aukce u větrných elektráren skončila garantovanou cenou 47,30 eur. Už letos na přelomu března a dubna se přitom poprvé proti sobě postaví solární a pevninské větrné elektrárny v jedné aukci. 

Investoři do jedné nebo druhé technologie se mohou utkat o možnost postavit dotované elektrárny se souhrnnou kapacitou 200 megawattů. „Bude to pilotní projekt, který potrvá celkem tři roky. Každý rok budeme vypisovat aukce na kapacitu 400 megawattů. Investoři si budou muset spočítat, jestli je pro ně v dané lokalitě lepší jít do společné aukce, nebo do aukce určené jen pro danou technologii,“ vysvětluje Karin Freierová z německého ministerstva hospodářství.

Kritika společných aukcí

Němce ke společným aukcím, kde investoři soutěží o co nejnižší garantovanou cenu vyrobené elektřiny, dotlačila Evropská komise, když schvalovala aktuální německý systém podpory obnovitelných zdrojů. „Jsem k těmto aukcím skeptický. Solární a větrné elektrárny zatím nejsou na stejné cenové úrovni. Navíc nejde o technologicky neutrální aukci, když do ní pustíte jen dvě technologie,“ říká Sebastian Jasim ze Spolkového svazu pro obnovitelné zdroje.

Samotné ministerstvo hospodářství není z myšlenky technologicky neutrálních aukcí nadšené. Už v roce 2015 v jedné ze studií reformy podpory OZE uvedlo, že solární větrné projekty a jsou natolik specifické, že společná aukce by snadno mohla vést ke zbytečně vysokým dotacím vyrobené elektřiny. „Rozdíl je už v tom, že solární elektrárnu postavíte za pár měsíců, zatímco větrnou za několik let,“ dodává nyní Freierová.

Výkupní ceny klesají

Zatím Německo pořádá aukce pro jednotlivé technologie zvlášť. Ve třech loňských aukcích o podporu pevninských větrných elektráren investoři soutěžili o možnost postavit 2800 megawattů elektráren. Letos v únoru se utkali v aukci o stavbu 700 megawattů větrných turbín. Garantovaná výkupní cena elektřiny, kterou investoři požadují, v loňských aukcích klesla z průměrných 57,10 eura za megawatthodinu na 38,20 eura za megawatthodinu. V letošní únorové aukci si investoři přišli na průměrných 47,30 eura na megawatthodinu.

V solárních aukcích se loni soutěžilo třikrát o podporu pro celkových 600 megawattů slunečních elektráren. Průměrná vysoutěžená cena spadla ze 65,80 na 49,10 eura za megawatthodinu. Letos v únoru se v další dvousetmegawattové dražbě dostala průměrná požadovaná výkupní cena na 43,30 eura za megawatthodinu.

Podobný systém aukcí, jaký má Německo, by chtělo zavést české ministerstvo průmyslu a obchodu také v Česku. U německých kolegů zjišťuje, jakých chyb se má vyvarovat. Jednou z nich, které se Němci dopustili, bylo zvýhodnění občanských, komunitních větrných elektráren. Lepší podmínky pro tento typ investorů chtějí v Česku do zákona prosadit tuzemské ekologické organizace.

Brzda pro komunitní elektrárny

Němci po prvních dvou aukcích na stavbu pevninských větrných elektráren zjistili, že přes devadesát procent podpořených projektů spadlo do kategorie občanských a komunitních elektráren. V jarní aukci uspělo ze sedmdesáti vítězných projektů 65 komunitních větrných parků. V srpnové aukci ze 67 elektráren bylo 64 komunitních.

Na rozdíl od klasických developerů měly občanské elektrárny několik výhod. Nemusely mít před vstupem do aukce vyřízena všechna povolení ke stavbě. Na dokončení projektu mají místo 1,5 roku až 4,5 roku. Před aukcí jim stačilo, když složily jen polovinu finanční záruky, která pro normální developerské projekty činí 30 eur za každou plánovanou kilowattu. Ale především mají jistotu, že budou dostávat nejvyšší vysoutěženou podporu.

Německý server Klimaretter.de ovšem po srpnové aukci upozornil, že za většinou občanských elektráren stojí jeden developer. Skupina UKA se k vítězství v aukci nakonec přihlásila sama na svých webových stránkách. Dostala se díky tomu k vyšší podpoře, než kdyby šla do aukce jako klasický investor. Kritici výhod pro komunitní elektrárny upozorňovali, že se může snadno stát, že přislíbené elektrárny nakonec nevzniknou. Německo by se pak dostalo do skluzu s plněním vlastních i evropských cílů pro podíl energie z obnovitelných zdrojů.

Vláda proto pro letošní rok pravidla pro komunitní elektrárny zpřísnila. Budou muset stejně jako ostatní předkládat povolení projektu podle zákona o ochraně před škodlivými imisemi. Nebudou už mít prodlouženou lhůtu na postavení elektrárny.

Pokud nesplní podmínky aukce, přijdou o část podpory. V letošní únorové aukci se díky změnám úspěšnost komunitních elektráren výrazně snížila. Z 83 úspěšných projektů bylo jen 19 z kategorie komunitních. Připadlo na ně 155 ze 708 megawattů elektráren, které získaly podporu.