Irák si možná pořídí dalších šest bitevníků L-159. Aero by kvůli zakázce rozjelo výrobu

letoun L-159

letoun L-159 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym - Wikimedia Commons

Představení letounu L-159 premiérovi Bohuslavu Sobotkovi
letoun L-159
letoun L-159
letoun L-159
letoun L-159
13
Fotogalerie

Z Česka by mohl Irák koupit dalších šest bitevníků L-159, řekl náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. O případném obchodu se nyní jedná.

Kuchta řekl, že příští týden přijedou do ČR zástupci Iráku na konzultace, co všechno by irácké letecké síly do budoucna potřebovaly. "Je tady na stole i nabídka Aera Vodochody na další podpůrný servis pro tyto letouny," poznamenal. Irák již dříve koupil z ČR 15 letounů L-159, které armáda nepotřebovala. Aero Vodochody 12 letounů zprovoznilo, další dva letouny byly použity na přestavbu dvou strojů na dvoumístné, jeden zůstal na náhradní díly.

Podle Kuchty sice Irák již rozhodl o nákupu 24 korejských letounů T-50, ty ale nebudou dodány v ´dohledné době´. "I když to dodají, tak pořád tam bude nějaká potřeba. Takže budeme jednat i o dalších letounech L-159, které by se nově vyrobily v Aeru Vodochody," dodal s tím, že se mluví o prodeji dalších šesti bitevníků.

Pokud by se podařilo obchod dohodnout, firma by musela opět spustit sériovou výrobu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na konci března řekl, že Aero jedná se třemi zájemci včetně Iráku.

Mluvčí společnosti Tereza Vrublová tehdy dodala, že pokud by byl kontrakt uzavřen, sériová výroba by mohla být spuštěna za několik měsíců. Výrobu stíhacích bitevníků L-159 společnost ukončila v roce 2003, přičemž první stroj tohoto typu vyrobila v roce 1997.

Podle Kuchty se díky vojenské spolupráci s Irákem otevírá "obrovský prostor" i při rekonstrukci válkou poničené země.

"Iráčané jsou nám opravdu vděčni za to, že jsme je podrželi v té nejcitlivější chvíli, vzájemný vztah postavili na úplně nejvyšší úroveň, ta důvěra tam je. Díky spolupráci ve vojenské oblasti se dostaneme i do mnoha zajímavých civilních projektů," dodal.

Podívejte se na představení nové verze letounu L-159:

Video placeholde

Představení letounu L-159 premiérovi Bohuslavu Sobotkovi • Aero Vodochody