Jak ulevit městům plným smogu? Al Gore sází na elektrické skútry

Gogoro

Gogoro Zdroj: CC BY SA 2.0: Maurizio Pesce via Flickr

Gogoro
Gogoro
Gogoro
Gogoro
Gogoro
12
Fotogalerie

Charakteristickým výjevem měst jihovýchodní Asie by již nemusel být smog. V oblasti se chce totiž výrazněji prosadit tchaj-wanský start-up vyrábějící městské elektrické skútry. Investoval do něj i bývalý americký viceprezident Al Gore.

Tchaj-wanský start-up Gogoro před třemi lety začal s prodejem elektrických skútrů na domácí půdě. Ve svých plánech je ale ambicióznější a přesahují hranice Tchwaj-wanu.

Vedení Gogoro si momentálně rozmýšlí postup své expanze. První zahraničním městem, kde by se elektrické skútry mohly objevit, je třeba filipínská Manila. V jiných zemích skútr koupit nelze, pronajmout si jej ale mohou motoristé v Paříži nebo Berlíně.

Tyto skútry nicméně mohou být jedním z řešení ekologických problémů smogem znečištěných velkoměst. Těch se v jihovýchodní Asii nachází víc než dost, jejich výrobci tedy o využití svého produktu příliš nepochybují.

„Na světě se prodá 50 milionů jednostopých vozidel za rok. To je velké množství lidí pohybujících se na dvou kolech, které musí přejít na elektřinu,“ řekl agentuře Bloomberg šéf společnosti Horace Luke.

Start-up získal od investorů 300 milionů dolarů. Jedním z nich je i společnost Generation Investment Management bývalého amerického viceprezidenta z éry Billa Clintona a pozdějšího prezidentského kandidáta Ala Gorea, která se specializuje na trvale udržitelné projekty. Demokratický politik již tehdy kladl důraz na otázky životního prostředí. Hodnota start-upu se nyní podle zdrojů agentury Bloomberg pohybuje kolem 800 milionů dolarů.