Janečkův fond postavil za půl miliardy elektrárnu na biomasu

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: CTK

Firma Mostek energo, která majoritně patří investičnímu fondu RSJ Private Equity, postavila v areálu zkrachovalé textilky Tiba v Mostku na Trutnovsku elektrárnu na zemědělskou biomasu za 505 milionů korun. Na konci října elektrárna získala povolení ke zkušebnímu provozu. Podílníkem fondu je známý protikorupční aktivista a miliardář Karel Janeček.

Vedle RSJ Private Equity je druhým investorem elektrárny společnost Dewarec. „Cílem projektu je vybudovat a provozovat stabilní zdroj elektrické energie a tepla, které budou vyráběny z obnovitelných zdrojů. Realizací projektu došlo i k revitalizaci areálu a obnovení alespoň části pracovních míst, o která obec přišla bankrotem textilky,“ uvedl fond.

Instalovaný výkon elektrárny je 4,9 megawattu, maximální výkon činí 5,4 megawattu. Pro srovnání výkon jaderné elektrárny Temelín činí 2000 megawattů. Připojení mosteckého zdroje do distribuční soustavy je plánováno na 9. prosince, nyní běží testování kotle a dalších technologií.

Stavební povolení projekt získal v roce 2010, samotná výstavba začala loni v říjnu. Projekt dotací podpořil evropský operační program Podnikání a inovace.

Biomasa nemá rizika jako soláry

„Věříme, že současná energetická situace nejenom v Evropě je nakloněna podobným projektům malých producentů energií,“ uvedl jednatel Mostek energo David Beneš. Tvrdí, že projekt není závislý na rizikových faktorech jako v případě fotovoltaiky.

Podle předsedy představenstva RSJ Private Equity Jana Vyhnálka jsou podobné investice procesně i kapitálově poměrně náročné, ale akcionářům fondu projekt přinesl možnost investovat do odvětví se zajímavým potenciálem rozvoje.

Vznikne energeticky soběstačný areál

Elektrárna bude dodávat energie i firmám, které v prostorách bývalé textilky najdou své sídlo.

„Tento kdysi opuštěný technologický areál tak bude z hlediska energií zcela soběstačnou entitou, která je schopna pokrýt potřeby projektů, které budou spojeny především s projekty investorů okolo Mostek energo,“ uvedl tvůrce konceptu elektrárny Otto Dobřichovský.

Biomasa – nadějné palivo, nebo díra na peníze?