Janukovyč se dohodl s Putinem. Opozice chystá nové protesty

Ruský prezident Putin a jeho ukrajinský protějšek Janukovič podepsali dohodu o snížení ceny plynu

Ruský prezident Putin a jeho ukrajinský protějšek Janukovič podepsali dohodu o snížení ceny plynu Zdroj: CTK/AP

Rusko a Ukrajina v Moskvě dosáhly zlomové dohody o rozšíření hospodářské spolupráce. Ta pomůže Kyjevu odvrátit hrozící bankrot a Moskvě přinese důležité body v zápasu s Evropskou unií o budoucnost Ukrajiny. Kreml snížil Kyjevu nákupní cenu ruského zemního plynu o třetinu a uvolnil ve prospěch Ukrajiny ze svých devizových rezerv 15 miliard dolarů.

Ruský prezident Vladimir Putin se dohodl s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem na výrazném snížení dovozní ceny ruského zemního plynu. Podle Putina zaplatí Kyjev za tisíc kubíků 268,5 dolaru místo dosavadních zhruba 400. Rusko podle Putina zároveň nakoupí ukrajinské dluhopisy za 15 miliard dolarů uvolněných ze svých valutových rezerv.

Ruské úlevy jsou pro Kyjev vítaným lékem na kritický stav ekonomiky, která je na pokraji krachu a bez vnějších injekcí by se podle expertů příští rok neobešla. Ruská velkorysost je zároveň podle ukrajinských médií odměnou za rozhodnutí Kyjeva přerušit jednání o přidružení k Evropské unii. Proti vládní politice proběhly v ukrajinské metropoli obří demonstrace. Demonstranti jako výraz odporu k Rusku svrhli osmého prosince v Kyjevě sochu Lenina.
Opozice dohodu Putina s Janukovyčem okamžitě kritizovala a již chystá nové demonstrace. Jeden z předáků, boxer Vitalij Kličko, označil Janukoviče za zrádce národa.

Kyjev přišel o sochu Lenina, symbol spojení s Ruskem

Kromě nové plynové dohody a příslibu finanční pomoci si Janukovyč z Moskvy odveze 14 dalších hospodářských smluv, které výrazně změní dosavadní stav rusko-ukrajinské spolupráce. Ruské a ukrajinské podniky podle Putina napříště vytvoří „semknutý hospodářský komplex“ a budou aktivně spolupracovat na ukrajinských a ruských trzích. Vývoz ukrajinské produkce do Ruska se prý může zvýšit až několikanásobně, ukrajinské podniky získají nové zakázky a vzniknou nová pracovní místa.

Putin podle agentury Unian na tiskové konferenci po podpisu dohod upozornil, že třetinové snížení ceny plynu je dočasným krokem. „Dlouhodobých ujednání musí být a bude dosaženo. To se týká jak dodávek plynu na Ukrajinu, tak i zajištění plynulé přepravy ruského plynu evropským odběratelům,“ konstatoval ruský prezident. „Rusko vyjde i v budoucnu vstříc svým partnerům, ale máme před sebou úkol vypracovat skutečně efektivní a dlouhodobé schéma vzájemné spolupráce,“ dodal.

Konstruktivní a věcná jednání

Podle Janukovyče bylo jednání v Kremlu „absolutně konstruktivní a věcné“. O případném vstupu Ukrajiny do euroasijské celní unie budované Moskvou se prý nehovořilo. Celní unie je trnem v oku ukrajinské opozice, která ji považuje za politickou past hrozící definitivním uvržením Ukrajiny do ruského područí.

Slova ukrajinského prezidenta potvrdil i Putin. „Chci vás uklidnit, dnes jsme připojení Ukrajiny k celní unii vůbec neprobírali,“ řekl šéf Kremlu. Podle ruské agentury ITAR-TASS jednání prezidentů trvalo dvě a půl hodiny a neprobíraly se ani zablokované ukrajinské rozhovory s Bruselem.