Japonsko spustilo na vodu největší výsadkovou loď od druhé světové války

Výsadková loď Kaga

Výsadková loď Kaga Zdroj: ČTK

Japonsko uvedlo do provozu svou druhou vrtulníkovou výsadkovou loď. Válečné plavidlo Kaga je 248 metrů dlouhé, 38 metrů široké a dokáže nést až devět helikoptér. Spolu se sesterskou lodí Izumo jsou největšími japonskými bojovými loděmi od druhé světové války.

Izumo i Kaga, v současné době kotvící v jokohamské loděnici poblíž Tokia, ztělesňují snahu premiéra Šinzóa Abeho dodat armádě na mezinárodním významu.

Obě lodě jsou koncipovány jako vrtulníkové torpédoborce, jež se díky rychlosti a snadné ovladatelnosti dobře využívají v obranných rolích. Hlavní úlohou vrtulníků bude monitorování čínských ponorek. Plavidla tedy vyhovují podmínkám poválečné pacifistické ústavy, která Japonsku zamezuje vlastnit útočné zbraně, například letadlové lodě.

Video placeholde
Vrtulníková loď Kaga • Reuters

Armáda ostrovního Japonska tím získává na operativnosti a může reagovat na rostoucí vliv Číny. "Čína budováním základen a nátlakovým jednáním narušuje status quo v Jihočínském moři a vzbuzuje u mezinárodního společenství obavy o bezpečnost," řekl při slavnostním uvedení lodi do služby náměstek japonského ministra obrany.

Japonsko plánuje přehlídku své námořní síly, největší za posledních 70 let, v mezinárodních vodách. V květnu chce loď Izumo na tři měsíce vypravit do Jihočínského moře, sdělil agentuře Reuters informovaný zdroj. Tyto strategické vody si z valné části nárokuje Čína, vojenská přítomnost Pekingu v těchto místech vzbuzuje obavy v Tokiu i ve Washingtonu.

Částí moře s bohatými lovišti ryb a ložisky ropy a zemního plynu se dožaduje i Tchaj-wan, Malajsie, Vietnam a Brunej. Japonsko tam žádné nároky nemá, ale pře se s Čínou mimo jiné o neobydlené ostrovy ve Východočínském moři.

Domovskou základnou Kagy bude město Kure na západě Japonska, zatímco Izumo operuje z přístavu Jokosuha poblíž Tokia. Jména obou lodí již dříve nesla jiná plavidla japonského námořnictva. Čínský tisk neopomenul připomenout, že loď jménem Izumo se podílela na invazi do Číny v roce 1937. Letadlová loď Kaga se zase účastnila útoku na Pearl Harbor v roce 1941 a byla potopena v bitvě u Midway o rok později.

Někteří odborníci naznačují, že Kaga je ve skutečnosti loď letadlová ve formálním převleku vrtulníkové výsadkové lodi.